De rechter heeft in de zaak Cabinebelangen geoordeeld dat er onvoldoende bewijs is aangedragen dat het inlijven door KLM van de Martinairdivisie die het passagiersvervoer verzorgde als een ‘overname’ (Overgang van Onderneming) moet worden beschouwd. KLM kan juridisch niet worden gedwongen om de versoberde arbeidsvoorwaarden van de overgenomen Martinair-cabinemedewerkers terug te draaien zo laat de Stichting Cabinebelangen weten.

Nu de rechter heeft geoordeeld dat er juridisch onvoldoende bewijs is dat het om een Overgang van Onderneming gaat, kunnen de voormalig Martinair-cabinemedewerkers geen aanspraak maken op de wettelijke bescherming waar overgenomen werknemers recht op hebben. In de wet ligt vast dat overgenomen medewerkers nooit de dupe mogen worden van een overname en dat zij hun recht op salaris, pensioenaanspraken, functie, senioriteit en ontslagbescherming behouden bij een overname.

Rechtsbescherming

De Stichting Cabinebelangen waarin de 215 ex-Martinair cabinemedewerkers zich hebben verenigd is zeer teleurgesteld over het vonnis en de gevolgen daarvan voor zijn deelnemers. De uitspraak is ook slecht nieuws voor alle werknemers van andere grote concerns aldus de stichting. Marcus Draaisma van Palthe Oberman Advocaten: “De uitspraak betekent in de praktijk dat de rechtsbescherming van werknemers die de wet beoogt te bieden, namelijk behoud van arbeidsvoorwaarden bij een overname, kan worden ontdoken door met bedrijven of onderdelen daarvan, binnen een concern te schuiven.”

Functiebehoud

De vakbond voor Nederlands Cabinepersoneel (VNC) en de FNV zijn verheugd met de uitspraak. De stichting eiste naast salarisbehoud en anciënniteit ook senioriteit en functiebehoud aldus VNC. Iets wat volgens de vakbond niet overeenkomt met de KLM Cao waarin staat dat je onderaan instroomt en de jaren uit een vorig dienstverband bij een andere luchtvaartmaatschappij niet meetellen. Dergelijke regels zijn in de luchtvaart gebruikelijk aldus de vakbond.

Stichting Cabinebelangen gaat nu in beraad met zijn advocaten over eventuele vervolgstappen.

Effectief Reorganiseren in de praktijk

Stapsgewijs inzicht in welke acties u moet nemen om de reorganisatie in goede banen te leiden.
Meer info >