Een wijziging is slechts geoorloofd als voldaan is aan drie voorwaarden. De werkgever moet een aanleiding hebben om het voorstel te doen, het voorstel moet redelijk zijn en de aanvaarding van de wijziging moet van de werknemer kunnen worden gevergd. Onderstaande zaak bij het VUmc met een afdelingshoofd Longziekten maakt dit duidelijk.

Een werknemer is op 1 maart 1992 in dienst van (de rechtsvoorganger van) het VUmc in dienst getreden als hoogleraar/medisch specialist/afdelingshoofd. In maart 2011 deed het hoofd van de sectie Longchirurgie melding van een bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vermijdbaar overlijdensgeval. Naar aanleiding van deze melding heeft de IGZ onderzoek ingesteld en is een plan van aanpak opgesteld.

 

Aanbod andere functie

De werknemer heeft daarna zonder overleg met zijn leidinggevende zijn zorgen over de sectie Longchirurgie gedeeld met de IGZ. Hierop is het VUmc door de IGZ onder verscherpt toezicht gesteld. Het VUmc stelde de werknemer op non-actief, maar heeft hem een aanbod gedaan zijn werkzaamheden te hervatten als staflid/specialist. Zijn arbeidsvoorwaarden zouden ongewijzigd blijven, maar hij zou terugtreden als afdelingshoofd Longziekten. De werknemer vordert wedertewerkstelling in zijn eigen functie.

 

Volgens de kantonrechter komt de handelswijze van het VUmc neer op een eenzijdige wijziging van de functie van de werknemer, en is deze functiewijziging geoorloofd.

 

Gebrek aan intern overleg

Er was voldoende aanleiding voor het wijzigingsvoorstel aanwezig. De werknemer had het afdelingshoofd Heelkunde deelgenoot van zijn zorgen moeten maken en afhankelijk van diens reactie, ook de voorzitters van de desbetreffende divisies en zo nodig ook de raad van bestuur. Dit geldt te meer nu de werknemer kort tevoren de afspraak had gemaakt dat hij (net als de andere leidinggevenden) niet over elkaar, maar met elkaar zou communiceren. Door wel de inspectie te informeren maar onvoldoende intern overleg te plegen, is werknemer voor het VUmc een onberekenbare factor gebleken.

 

Redelijk voorstel

Volgens de kantonrechter was het voorstel tevens redelijk. De voorgestelde functiewijziging houdt in dat van het takenpakket van werknemer uitsluitend het onderdeel ‘leiding geven aan de afdeling Longziekten’ komt te vervallen. Van belang acht de kantonrechter verder dat de werknemer door de functiewijziging er in inkomen niet op achteruit zal gaan.

 

Doorvoeren van eenzijdige functiewijziging

Voornoemde omstandigheden in acht genomen komt de kantonrechter tot het oordeel dat van de werknemer kan worden gevergd dat hij het voorstel aanvaardt. Daarbij heeft de kantonrechter ook van belang geacht dat het VUmc heeft aangeboden de interne en externe berichtgeving over de functiewijziging in samenspraak met werknemer op te stellen.

Nu is voldaan aan de voorwaarden voor het doorvoeren van een eenzijdige functiewijziging wijst de kantonrechter het verzoek tot wedertewerkstelling in de functie van afdelingshoofd Longziekten af.

 

Voorzieningenrechter Rechtbank Amsterdam, 13 november 2012, LJN:  BY2965

 

Tip

Voornoemde uitspraak maakt inzichtelijk hoe in de rechtspraak een eenzijdige functiewijziging wordt getoetst zonder dat een wijzigingsbeding aan de orde is. Een wijziging is slechts geoorloofd indien is voldaan aan drie voorwaarden. De werkgever moet (i) een aanleiding hebben om het voorstel te doen, (ii) het voorstel moet redelijk zijn en (iii) de aanvaarding van de wijziging moet van de werknemer kunnen worden gevergd. Bij toetsing of aan deze voorwaarden is voldaan moeten alle omstandigheden van het geval in aanmerking worden genomen.