Bij Yahoo in de VS mag je niet meer vanuit huis werken. Alle thuiswerkers wordt verzocht voortaan naar een kantoor van Yahoo te komen. Doen ze dit niet, dan volgt ontslag. Thuiswerken is voor de Yahoo-medewerkers in feite een arbeidsvoorwaarde. Mag dit zomaar worden afgeschaft? Hoe zit dat in Nederland?

Mark Uilhoorn, advocaat bij Uilhoorn & Fritse advocaten: “Afhankelijk van de omstandigheden mag een werkgever de standplaats/werkplek van de werknemer wijzigen. Is er geen wijzigingsbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst dan wordt voor zover sprake is van een wijziging die voor het collectief geldt de onaanvaardbaarheidstoets toegepast. Dit criterium is strenger dan bij een wijziging in het individuele geval waarbij de zogenaamde dubbele redelijkheidstoets wordt gehanteerd: in verband met gewijzigde omstandigheden mag een redelijk voorstel van de werkgever redelijkerwijs niet door de werknemer worden afgewezen.”

 

Teamverband

Uilhoorn illustreert dit met een eerdere uitspraak: Op 11 augustus 2011 (LJN: BT2792) besliste de Rechtbank Amsterdam in een zaak waarbij de standplaats wordt gewijzigd van Rotterdam naar Amsterdam. De werkneemster stelde dat zij met een reistijd wordt geconfronteerd die het ondoenlijk maakt om haar functie met haar privéleven te combineren. Haar echtgenoot heeft een huisartsenpraktijk in de omgeving van Rotterdam, en ze heeft drie zeer jonge kinderen. Verhuizen is ook geen optie. De werkneemster is verbaasd dat haar werkgever niet akkoord gaat met een voorstel om gedeeltelijk vanuit huis te werken, terwijl er juist een dergelijke ontwikkeling gaande is: het zogeheten Nieuwe Werken. De rechter oordeelt echter dat de werkgever in voldoende mate aannemelijk heeft gemaakt dat het van groot belang is dat er vanaf de nieuwe werkplek in teamverband gewerkt moet worden, met het oog op een doorgevoerde reorganisatie.