Door de crisis is duidelijk geworden dat er onvoldoende gebruik is gemaakt van flexibele arbeid. In het ABN AMRO sectorrapport ‘Human Capital in de 21e Eeuw’ wordt in vier scenario’s beschreven hoe de markt hier beter op kan inspelen.

Een van de scenario’s schetst een netwerkeconomie die, ondanks de vertraging door de crisis, voor Nederland in het vooruitzicht ligt. De keuzes van ‘Generatie Y’ – de huidige twintigers – spelen hierbij een belangrijke rol. Volgens de onderzoekers heeft Nederland vergeleken met de rest van Europa de meeste potentie te kunnen transformeren naar een netwerkeconomie.

 

ZZP als flexibele schil

In zo’n economie wordt gewerkt met een uitgebreide flexibele schil van individuen, die ervaring opdoen door regelmatig van opdrachtgever te wisselen. In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat – hoe de crisis ook verloopt – projectmatig werken en de vraag naar flexibele vormen van arbeid toenemen. ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) zijn goede kandidaten om een steeds belangrijker onderdeel te worden van die flexibele schil.

 

Flexaanbieders

In het sectorrapport wordt verder benadrukt dat een helder verdienmodel en een zuivere propositie voor flexaanbieders steeds belangrijker worden. Bovenal is het hebben van een online strategie onontbeerlijk. Daarnaast ligt er volgens ABN AMRO een belangrijke taak op het gebied van opleiden en gecombineerde leer- en werkervaringen, zodat ook flexaanbieders hun rol kunnen spelen in het creëren van de nieuwe meesters en metgezellen.