In het relatiebeding staat dat het verboden is zakelijke contacten te onderhouden, waaronder wordt verstaan ‘acquireren in de ruimste zin des woords’. De medewerker stelt dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen het werven van opdrachtgevers en het werven van kandidaten die kunnen worden geplaatst bij deze opdrachtgevers. De voorzieningenrechter meent dat dit onderscheid niet kan worden gemaakt.
Relatiebeding omvat ook contact met kandidaten
In hoger beroep volgt het Gerechtshof te Arnhem de overweging van de voorzieningenrechter. Het hof stelt dat voor de uitleg van een bepaling uit een schriftelijk contract niet alleen moet worden gelet op een zuiver taalkundige uitleg, maar ook op de bedoeling die de partijen met de bepaling hebben gehad en op de betekenis die zij, mede gezien hun maatschappelijke positie, aan de bepaling konden toekennen.
De winst van het recruitmentbureau bestaat uit het verkrijgen van vergoedingen voor het plaatsen van kandidaten bij opdrachtgevers. Aldus is het werven en behouden van kandidaten van even groot belang voor het recruitmentbureau als het werven en behouden van opdrachtgevers: zonder kandidaten geen opdrachten. Volgens het hof ligt het daarmee voor de hand, dat onder het ‘onderhouden van zakelijke contacten’ ook het werven van kandidaten moet worden begrepen.
Gerechtshof Arnhem, 17 april 2012, LJN: BW4592,
Tip
Het relatiebeding houdt een vergaande beperking in van de vrijheid van een werknemer. Daarom is het raadzaam het beding zo duidelijk mogelijk te formuleren, zodat geen onduidelijkheid kan ontstaan over de reikwijdte hiervan.