Meestal laat een werkgever zijn werknemers tot een bepaald bedrag een auto van de zaak uitkiezen. Valt hun keuze op een auto die duurder is dan de door de werkgever gestelde maximale aanschafprijs, dan staan werkgevers dat vaak toe en moeten de werknemers zelf bijbetalen. Deze betaling mocht tot nu toe in mindering worden gebracht op de bijtelling.
De werkgever hoefde dan minder belasting in te houden. Voorwaarde daarbij is dat werkgever en werknemer duidelijk afspreken dat de bijdrage die de werknemer aan de werkgever moet betalen voor het autogebruik, zuiver betrekking heeft op het privégebruik. Een goede en duidelijke schriftelijke vastlegging is noodzakelijk.
Naheffingen
De Hoge Raad lijkt nu een spaak in het wiel gestoken te hebben en bepaalt dat bij een extra dure auto deze aftrekpost vaak niet geldt. Dit heeft consequenties voor bedrijven, want er zouden volgens fiscalisten wel eens naheffingen kunnen volgen. Waarschijnlijk vanaf het Belastingjaar 2009, want in de jaren daarvoor keurde het handboek van de Belastingdienst de maatregel nog wel goed, aldus genoemde fiscalisten.
Overigens staat in de handboeken van de laatste jaren altijd gemeld dat elke bijdrage voor privé gebruik, mits betaald door de werknemer aan de werkgever, ten laste van de bijtelling komt. Deze kan overigens niet per saldo negatief worden. Een door de werkgever aan zijn werknemer ter beschikking gestelde auto vormt voor het privégebruik loon in natura. Een bijdrage die de werknemer voor dit loon aan de werkgever betaalt, komt al op grond van de wet in mindering op deze bijtelling.
Tip
Stimuleer uw werknemers voor een zeer zuinige auto te kiezen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van u en van de werknemer (slechts 14% bijtelling). De overheid beschouwt als zeer zuinige auto’s benzineauto’s die 110 gram CO2 of minder per kilometer uitstoten en dieselauto’s die 95 gram CO2of minder per kilometer uitstoten.