Ouders van couveusekinderen moeten vaak te snel gaan werken, zelfs als hun zoon of dochter nog in het ziekenhuis ligt. Soms krijgen moeders van couveusekinderen ontslag, omdat zij weigeren te gaan werken. De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen pleit daarom voor verlenging van het zwangerschapsverlof tot tien weken na de thuiskomst van het kind, zo meldt de vereniging op haar site.

Moeder en kind krijgen zo de kans een band op te bouwen en elkaar te leren kennen. Het kind kan rustig aansterken na de moeilijke periode in zijn eerste levensdagen.

Niet in staat om te werken
Zwangerschapsverlof inclusief bevallingsverlof duurt in Nederland zestien weken, óók als het kind veel te vroeg komt. Uit een steekproef van de vereniging blijkt dat vrijwel geen moeder van een couveusekind zich in staat voelt na afloop van het zwangerschapsverlof te gaan werken. De meesten doen een beroep op de ziektewet, maar anderen maken gebruik van zorgverlof of ouderschapsverlof of nemen vrije dagen op. In België en Duitsland bestaan wel regelingen voor moeders wier kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven.

 

Verlof voor uw kinderen

Oorspronkelijk is zwangerschapsverlof ziekteverlof voor de moeder, maar tegenwoordig wordt het gerekend tot het zorgverlof. Op de website van het ministerie wordt zwangerschapsverlof en kraamverlof behandeld in de rubriek ‘verlof voor uw kinderen’. Maar het komt nog steeds voor dat ARBO-artsen alleen kijken na het herstel van de moeder na zwangerschap en bevalling, zonder rekening te willen houden met de situatie van het kind. Dat het kwetsbare kind nog niet naar de crèche mag, is volgens sommige werkgevers dan ook niet hun probleem.