Een jaar geleden besloot de Amerikaanse staat Utah een experiment aan te gaan: een vierdaagse werkweek voor al haar 17 duizend ambtenaren. De reden? Bezuinigingen. Maar dan op het milieu. Dat meldt Time.

Werknemers werden niet gekort op salaris, maar ook niet op werkuren. De 40-urige werkweek blijft in stand door simpelweg vier dagen per week eerder te beginnen en langer te blijven. Zo hoeven op vrijdag werknemers niet te reizen en kantoren niet verwarmd of gekoeld te worden.

 

Meer cijfers

Na twaalf maanden resulteerde dit in de volgende cijfers: een verlaging van de energierekening van 13 procent en een besparing van maar liefst zes miljoen dollar op benzinekosten. De staat Utah stoot bovendien 12 duizend ton minder broeikasgassen uit door de maatregel. Door deze cijfers hebben steden en gemeenten van over de hele wereld aangegeven Utah’s voorbeeld te willen volgen.

 

De voordelen zijn duidelijk: minder vervuiling, lagere energiekosten. Maar het nieuwe werkrooster van de overheid kent meer meevallers. Door de langere openingstijden hoeven burgers voor een bezoek aan een overheidsgebouw niet langer vrij te nemen van hun werk. Weer een besparing.

Ook de, verwachte, burnouts zijn uitgebleven –er waren zelfs minder ziekmeldingen en werknemers geven aan hun ‘vrije’ dag veelal sportend door te brengen. 82 procent van de werknemers zegt dan ook het nieuwe rooster te willen handhaven.