Binnenkort mag u een flexcontract voor jongeren een vierde keer verlengen en mag de tijdelijke aanstelling maximaal vier jaar duren. Daarmee staat het kabinet toe, dat gedurende de economische crisis jongeren tot 27 jaar langer op tijdelijke basis mogen werken. Het kabinet verkleint daarmee het risico dat de werkgever de jongere niet in dienst houdt.

Bij tijdelijke contracten moet de werkgever nu na een periode van drie jaar of bij het vierde contract een medewerker vast in dienst nemen. Straks hoeft de werkgever een jonge werknemer pas na een periode van vier jaar of bij het vijfde tijdelijke contract een vaste baan te bieden.

 Minister Donner van Sociale Zaken zegt, dat het kabinet hiermee de wens van de Tweede Kamer uitvoert. De Kamer wil langer tijdelijke contracten toestaan in de strijd tegen de oplopende jeugdwerkloosheid door de economische crisis.

 

Overbruggingsmaatregel

Gevreesd wordt dat veel jongeren door de crisis op straat komen te staan, als hun baas moet kiezen om hun contract om te zetten in een vast dienstverband. De maatregel geldt in principe voor twee jaar en moet  de periode naar economisch herstel overbruggen. De ministerraad heeft op verzoek van minister Donner ingestemd met het wetsontwerp, dat voor spoedadvies naar de Raad van State is gestuurd.

 

Tip

Sinds 1 januari 1999 kan een arbeidsovereenkomst die voor een bepaalde tijd is aangegaan, worden verlengd zonder dat er opzegging nodig is. Hiermee wil de regering in de eerste plaats bereiken dat het eenvoudiger wordt om een verlengd tijdelijk contract te verbreken. Omdat de regering niet wil dat men werknemers eindeloos voor een bepaalde tijd in dienst kan houden, zit de nieuwe regeling echter zo in elkaar dat er niet steeds een verlenging kan plaatsvinden zonder dat dit op enig moment consequenties heeft. Als de arbeidsrelatie te lang duurt, kan tussen partijen automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan.