Ongetwijfeld weet u dat de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) de financiering van de loonkosten tijdens het zwangerschaps- en bevalllingsverlof overneemt. De dagelijkse praktijk leert dat een toenemend aantal werkgevers deze regeling niet goed of onvoldoende toepast. Zo kan uw werkneemster in de periode voorafgaand aan het zwangerschapsverlof ook verzuimen ten gevolge van de zwangerschap.

Jaarlijks worden minder WAZO-uitkeringen toegekend aan werkgevers dan er zwangere werkneemsters zijn. Van groot belang is dus dat u checkt of u de aanvraag heeft ingediend en ook controleert of de uitkering daadwerkelijk uitbetaald is door het UWV met toepassing van het juiste dagloon.

 

Ziek tijdens zwangerschap

Een onderbelicht item hierbij is dat, naast het reguliere verlof van minimaal 16 weken rondom de bevalling, uw werkneemster in de periode hieraan voorafgaand ook kan verzuimen ten gevolge van de zwangerschap. Het blijkt dat 40 procent van de zwangere werkneemsters ziek is, met een gemiddelde duur van 37 dagen. Voor deze loonkosten kunt u als werkgever een beroep doen op artikel 29A van de Ziektewet en hiervoor een vangnetuitkering aanvragen bij het UWV. Het verzuim moet daarbij uiteraard gerelateerd zijn aan de zwangerschap.

 

Terugwerkende kracht

Juist deze uitkeringen blijken niet of in mindere mate te worden aangevraagd door werkgevers bij UWV. Als immers pas later blijkt dat de werkneemster zwanger is, wordt veelal vergeten om te controleren of zij in die periode voorafgaan ziek is geweest. Want ook in dat geval kunt u met terugwerkende kracht een beroep doen op ziektewetuitkering voor de betreffende medewerkster.