De nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL) die de VAR voor zelfstandigen moet gaan vervangen, is volgens de Raad van State geen goede oplossing. Ook de Commissie Wetsvoorstellen van het Register Belastingadviseurs (RB) heeft bedenkingen over de BGL. Dat geldt ook voor de voorgestelde aanpassingen in de werkkostenregeling (WKR).

Het RB plaats in zijn reactie op de WKR met name aanmerkingen over buitenlandse boeten, noodzakelijkheidscriterium voor gereedschap en ICT-middelen, voorzieningen op de werkplek en de concernregeling (zie Ins & outs noodzakelijkheidscriterium).

Wat de invoering van de BGL betreft merkt het RB op dat zij mogelijk een onevenredige administratieve lastenverzwaring voor het MKB tot gevolg heeft. Het RB stelt ook dat de in de BGL opgenomen medeaansprakelijkheid van de opdrachtgever er mogelijk toe leidt dat opdrachtgevers minder arbeid zullen inhuren (zie Beschikking Geen Loonheffingen vervangt VAR).

Raad van State

De Raad van State heeft het kabinet geadviseerd de invoering van de BGL te heroverwegen. Ondanks het advies heeft het kabinet toch het wetsvoorstel en de toelichting, zij het met wat aanpassingen, naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens de Raad zijn de maatregelen uit het wetsvoorstel geen adequate manier om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Het adviesorgaan heeft ook zo zijn bedenkingen over de hoeveelheid van dergelijke schijnconstructies en vraagt zich af of ze zich wel zo vaak voordoen.

Het kabinet verwijst naar het Adviescollege toetsing regeldruk (ACTAL) dat meldt dat schijnconstructies aan de orde lijken te zijn bij 2 tot 14 procent van de zelfstandigen. Het gaat dan om minimaal 15.000 zelfstandigen. Dit aantal is volgens het kabinet groot genoeg om actie te ondernemen.

Zie ook: