De kosten van gezondheidszorg en aan gezondheid gerelateerde arbeidsvoorwaarden die werkgevers dragen zijn in Nederland in 2010 met 3,7 procent gestegen. Over heel Europa gezien was de gemiddelde stijging 3,3 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van Mercer in 14 Europese landen onder 556 werkgevers. Bij kosten van gezondheidszorg en aan gezondheid gerelateerde arbeidsvoorwaarden die werkgevers dragen valt te denken aan een bijdrage van de werkgever in de kosten voor de (collectieve) zorgverzekering, loondoorbetaling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid, een bijdrage voor het lidmaatschap van een sportschool of het ondersteunen van gezondheidsprogramma’s.

Gezond personeelsbestand

De kosten stijgen onder meer door vooruitgang in medisch onderzoek en technologie, wat resulteert in de ontwikkeling van effectievere diagnostische instrumenten en medische procedures. Daarbij snijden overheden in bijdragen, aangezien de kosten door onder meer de vergrijzing en lagere overheidsbegrotingen niet meer op te brengen zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste werkgevers niet van plan zijn om te snijden in de gezondheidsuitgaven. De reden hiervoor is om talent aan te kunnen blijven trekken en behouden. Bedrijven zijn zich er ook van bewust dat een gezond personeelsbestand productiever is. Om toch te bezuinigen focussen ze zich voornamelijk op maatregelen die niet direct impact hebben op de werknemers, zoals onderhandelingen met verzekeraars.