De Verkeers Informatie Dienst stelt dat de verkeersintensiteit daalt met 20 procent -vergelijkbaar tijdens de vakantieperiode- er geen knelpuntfiles meer zijn. Een belangrijk middel om het fileprobleem op te lossen is flexibel werken. Voor de concrete invoering hiervan heeft  Qidos het kennisplatform www.flexibelwerken.nl geïntroduceerd, met visies en best practices van werkgevers, vakbonden en organisaties.

Patrick Potgraven van De Verkeers Informatie Dienst: “Iedereen weet wel hoe fijn het is om te rijden op de snelweg in de vakantie. We hebben berekend dat voor de meeste knelpunten er dan circa 20 procent minder verkeersintensiteit is ten opzichte van de normale situatie.” Flexibel werken kan bijdragen aan een mindere piekbelasting.

 

Belangstelling voor het nieuwe werken

Het Nieuwe Werken (ook wel ‘flexibel werken’) staat volop in de belangstelling. “Het gaat dan onder meer over de fysieke werkomgeving, thuiswerken en flexibele begin- en eindtijden. Werkgevers zijn nog wat terughoudend ten aanzien van flexibel werken en zien het vaak als ‘cadeautje voor de medewerker’ in plaats van een effectieve manier van werken,” zegt initiatiefnemer Martijn de Wildt. “Er wordt veel onderzoek gedaan naar het belang en de waardering vanuit medewerkersperspectief met betrekking tot flexibel werken, maar het gezichtspunt van de werkgever en het belang voor organisaties ontbreekt vaak nog.”

 

Ervaring met flexibel werken

Op flexibelwerken.nl worden werkgevers, werknemers, sociale partners en de overheid gefaciliteerd door het bieden van concrete handvatten. Op de website vertellen grote organisaties. Als SNS Reaal, IBM en Microsoft over hun eigen  praktijkervaring en ook de voorzitters van FNV, CNV en MHP geven hun visie op het thema.

De doelstelling van de website is drieledig:

1. Nationaal stimuleren/ agenderen van het thema

2. Overzichtelijk presenteren van informatie

3. Handvatten bieden om aan de slag te gaan