De Europarlementscommissie voor vrouwenzaken heeft voorgesteld het zwangerschapsverlof te verlengen van veertien naar twintig weken. Dat gaat verder dan het plan van de Europese Commissie: die stelt voor het verlof tot achttien weken op te rekken. In Nederland hebben vrouwen nu zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof.

In oktober 2008 presenteerde Eurocommissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen, Vladimír Špidla, zijn nieuwe plannen voor langer en beter zwangerschapsverlof. Zijn voorstellen hebben tot doel om vrouwen te helpen ‘werk en gezin’ beter te combineren en de arbeidsparticipatie van vrouwen te vergroten. In reactie op het voorstel heeft de parlementaire vakcommissie in de derde week van april voorgesteld het zwangerschapsverlof te verlengen naar 20 weken. Op dit moment is er een richtlijn van de Raad van kracht die een minimale verlofperiode van veertien weken vaststelt.

 

CDA-europarlemtariër Ria Oomen stemde tegen de uitbreiding naar 20 weken. Zij is van mening dat een verlenging met 10 procent naar 18 weken op dit moment het best haalbare is. ‘De rest kunnen de vaders en moeders oplossen met ouderschapsverlof’, aldus Oomen, die verwacht dat de EU-landen zich fors zullen verzetten tegen een uitbreiding naar 20 weken.  VVD’ster Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat de EU-lidstaten dit verlof zelf moeten kunnen regelen.

 

Zes weken na bevalling

De meeste Europarlementariërs vinden ook dat zes weken van het verlof na de bevalling moeten worden opgenomen. De vrouwen krijgen dan zes weken volledig uitbetaald, terwijl ze de andere weken 85 procent van het salaris ontvangen. In Nederland krijgen vrouwen nu nog hun loon volledig doorbetaald. Ook introduceert de parlementscommissie het vaderschapsverlof. Vaders zouden na de geboorte twee weken verlof kunnen opnemen. ‘Helemaal grote onzin’, vindt Oomen. ‘Veel cao’s regelen al enkele vrije dagen voor vaders.’

 

Het Europees parlement stemt plenair in de week van 4 mei.

 

Tip

Tijdens zwangerschap- en bevallingsverlof neemt het Uitkeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) de loondoorbetaling van de werkgever over.