De ondernemingsraad van de afdeling Publiekszaken heeft in januari 2010 ingestemd met de invoering van een klantvolgsysteem in de stadswinkels. In  juli 2010 is de ondernemingsraad gevraagd in te stemmen met de invoering van ‘operationele  sturing’. De tool is een uitbreiding van het klantvolgsysteem. De OR stemt niet in met de invoering, aangezien zij de evaluaties willen afwachten van het klantvolgsyseem. Publiekszaken acht het niet wenselijk de evaluaties af te wachten. Nu het advies van de bedrijfscommissie niet tot een oplossing leidt, verzoekt Publiekszaken de kantonrechter om vervangende toestemming.

De kantonrechter oordeelt dat het redelijk is dat de ondernemingsraad met de evaluatie eerst een duidelijk beeld wil krijgen van de, ondanks de verstrekte garanties, gevolgen voor de individuele medewerker. Niet kan worden gezegd dat het belang van Publiekszaken zwaarder weegt dan dat van de ondernemingsraad. Alleen wanneer sprake is van zwaarwegende redenen verleent de kantonrechter vervangende toestemming.

 

Vervangende toestemming afgewezen

Publiekszaken heeft aangegeven dat met de invoering van het systeem kan worden voorkomen dat de maximumtermijnen voor het nemen van beslissingen worden overschreden en daarmee dwangsommen. Er is echter niet aangetoond dat op dit moment zonder het systeem vaak termijnen worden overschreden en dwangsommen worden uitgekeerd. Het verzoek tot vervangende toestemming wordt afgewezen.

 

Kantonrechter Rotterdam, 16 mei 2011, JAR 2011/251