Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) wil af van de verplichting dat bedrijven met 50 medewerkers een ondernemingsraad (OR) moeten instellen. Die grens ligt volgens het Kamerlid te laag. Dat meldt RTV Drenthe.

De Wet op de ondernemingsraden (WOR) regelt dat bedrijven en instellingen met meer dan 50 medewerkers een OR moeten instellen. De WOR vormt het uitgangspunt van de medezeggenschap. De wet bepaalt dat deze verplichting geldt ‘in het belang van het goed functioneren van die onderneming in al haar doelstellingen’ en ’ten behoeve van het overleg met en de vertegenwoordiging van de in de onderneming werkzame personen’

 

Hoge regeldruk

Ziengs is van mening dat een OR voor de werkgever voor hoge administratieve lasten en zware regeldruk zorgt. Hij vindt dat ondernemers niet moeten worden lastiggevallen met onnodige regels en extra lasten, zeker niet in deze moeilijke economische tijden. Volgens Ziengs lopen werknemers bij kleinere bedrijven vaak zo binnen bij hun leidinggevende en is een OR niet nodig.

 

Ziengs zou het liever aan werknemers zelf overlaten of zij wel of geen OR willen oprichten binnen hun bedrijf. Hij gaat de ministers Verhagen (Economische Zaken) en Kamp (Sociale Zaken) vragen welke mogelijkheden er zijn om de regels rondom het oprichten van een ondernemingsraad.

 

Voorlopig reglement

De werkgever moet het initiatief nemen voor het oprichten van een OR. Als basis voor de verkiezingen is het nodig om een voorlopig reglement op te stellen. Als er werknemers zijn die lid zijn van een vakbond, dan moet de werkgever over een voorlopig reglement contact opnemen met deze bonden. De vakbonden kunnen dan hun leden aanschrijven om hen te informeren over het hoe en wat van een OR en om te vragen of de betreffende medewerkers zich verkiesbaar willen stellen.