Het kabinet ziet niets in het voorstel van werkgevers en werknemers om de AOW-leeftijd aan het inkomen te koppelen. Volgens minister Donner van Sociale Zaken en zijn  staatssecretaris Jetta Klijnsma lost dit voorstel de problematiek rondom zware beroepen niet op.

Donner wil dat de vakbonden samen met de werkgevers een lijst opstellen met zware beroepen die moeten worden ontzien, als de AOW-leeftijd wordt opgeschroefd naar 67 jaar. Volgens de FNV is zo’n lijst niet te realiseren. In een artikel in de Volkskrant zegt de vakbond: ‘Zware beroepen en lage inkomens, dat is bijna hetzelfde.’

 

Inkomen als criterium bij AOW-leeftijd

In hetzelfde artikel zegt een woordvoerder van VNO-NCW dat het voor werkgevers bespreekbaar is om inkomen als criterium te nemen bij de AOW-leeftijd. De werkgevers zijn er nooit voor geweest om voor zware beroepen een uitzondering te maken. Volgens VNO-NCW is dat voor werkgevers ‘ongelooflijk lastig’.

 

Koppeling AOW-leeftijd aan jaarinkomen

De vakcentrales FNV, CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zien echter meer heil in een koppeling van de AOW-leeftijd aan het jaarinkomen. De FNV stelde een inkomensgrens van 35.000 euro voor, maar de werkgevers vinden die grens te hoog. Bovendien is er nog een probleem: Dagblad Trouw berekende namelijk dat een stratenmaker, die symbolisch staat voor zwaar werk, volgens deze plannen niet op zijn 65ste met pensioen kan.

 

Hoofdlijnen plan sociale partners

Zowel de AOW- als de pensioenleeftijd wordt gekoppeld aan de hoogte van het inkomen. Als je voor je 67ste stopt met werken, krijg je een strafkorting. Hoe minder je verdient, hoe lager deze korting op je AOW en je pensioen. Dat zijn de hoofdlijnen van een plan waarover sociale partners spreken. Hoewel Donner eind december 2009 al liet weten er weinig voor te voelen, voeren de vakcentrale FNV en de werkgeversorganisatie VNO-NCW nog steeds gesprekken over een dergelijke variant.