De jongerenbonden van de FNV en CNV sturen aan op een vernieuwing van het Poldermodel. Zij willen dat wordt gekeken naar de mogelijkheid tot een nieuw Akkoord van Wassenaar. Dit zeggen CNV Jongeren voorzitter Ijmert Muilwijk en FNV Jong voorzitter Dennis Wiersma in een interview met NU.nl.

Het Akkoord van Wassenaar werd 30 jaar geleden afgesloten en betrof een akkoord over loonmatiging in ruil voor arbeidstijdverkorting.

 

Tweedeling

Een nieuw akkoord zou volgens de jongerenorganisaties een tweedeling tussen mensen met een vast contract en flexwerkers binnen de samenleving moeten voorkomen. Volgens de jongerenvoorzitters is dit mogelijk door het ontslagrecht opnieuw in te richten. “We hebben een verkeerd type zekerheid opgebouwd in ons arbeidsstelsel en verdelen die ook verkeerd. Sommigen hebben alles, anderen hebben niets. We zouden de ontwikkeling van de werknemer meer centraal moeten stellen, in plaats van het type contract,” aldus Wiersma.

 

Wegwerpartikel

De jongerenbonden zijn van mening dat ontwikkeling van de medewerker mogelijk is door vaste medewerkers een maand en flexwerkers twee maanden per jaar scholingsmogelijkheden te geven. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt dan afhankelijk van de mogelijkheid je als werknemer te ontwikkelen. De jongerenvoorzitters zeggen hierover: “We hebben ruim een miljoen flexwerkers in Nederland, maar die zijn een wegwerpartikel geworden. En de oprotpremie als je wordt ontslagen, daar heb je niets aan. Want dan zit je zonder baan. Terwijl, als werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen dan willen werkgevers ze niet meer kwijt,” besluiten de voorzitters van CNV Jongeren en FNV Jong.