Het kan zomaar zijn dat de verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) niet op 1 januari 2014 plaatsvindt, maar één of twee jaar later. Dat berichtte het Financieele Dagblad (FD).

Het FD schrijft dat bronnen rond het ministerie van Financiën het uitstel bevestigen.

 

Reden voor het uitstel zou het gebrek aan enthousiasme voor de werkkostenregeling onder werkgevers zijn. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is daarom volgens het FD bereid de ’hobbels’ in de WKR aan te passen.

 

De WKR werd op 1 januari 2011 ingevoerd. Werkgevers konden echter de eerste drie jaren (2011, 2012, 2013) per jaar kiezen of zij gebruik willen maken van de WKR of dat zij de overgangsregeling voor vrije vergoedingen en verstrekkingen nog willen blijven toepassen.

 

Meer na- dan voordelen

De werkkostenregeling is bedoeld om de administratieve lasten van organisaties te verminderen door het oude systeem van vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te vervangen en te versimpelen. Dat ervaart het bedrijfsleven echter niet: werkgevers zien meer nadelen dan voordelen. In 2011 hield ongeveer 80 procent van de bedrijven nog aan de oude regeling vast.

 

Nota bene

Op 23 oktober 2012 werd het rapport ‘Evaluatie Werkkostenregeling’ door het ministerie van Financiën gepubliceerd. Samengevat komt daaruit naar voren dat in het voorjaar van 2012 circa 10 procent van de werkgevers is overgestapt op de nieuwe regelgeving; de resterende 90 procent stelt de overstap uit. Oorzaak voor uitstel bij grotere werkgevers is dat implementatie lastig is, ofwel dat uitstel financieel gunstig is. Kleinere werkgevers weten niet goed waar het over gaat en wachten op hun boekhouder.

 

Let op

Niets is nog beslist. Om de verplichte invoering van de WKR uit te stellen en aanpassingen erin te realiseren, is een wijziging in de wetgeving noodzakelijk.