Wetenschappers en vertegenwoordigers uit het werkveld praten deze week in Utrecht over een betere balans tussen werk en privé. De driedaagse conferentie aan de Universiteit van Utrecht begint op 16 april.

Bij de internationale bijeenkomst komt behalve de rol van de werkgever, ook de taak van de overheid aan bod. Zo kan de overheid het voortouw nemen bij cao-regelingen over flexibele werktijden en betere ouderschapsverlofregelingen.

 

Rapport

De Universiteit van Utrecht heeft een onderzoeksprogramma waarin onder meer maatschappelijke veranderingen op het gebied van werk en mens bestudeerd worden.

 

In een rapport van de universiteit dat een paar weken geleden aan minister Rouvoet van Jeugd en Gezin gepresenteerd werd, pleitten de onderzoekers voor een betere en vooral meer flexibele afstemming tussen werk en privé. Dat is volgens hen nodig omdat de werkdruk voor tweeverdieners toeneemt onder invloed van de toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen, de vergrijzing en de crisis. Daardoor moeten lange werktijden worden gecombineerd met de zorg voor kinderen, en de mantelzorg voor zieke en bejaarde familieleden.

 

Nieuwe werken

Flexwerken is, net als individuele zeggenschap en leidinggeven op afstand, onderdeel van het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken roept bij organisaties en leidinggevenden vragen op als: ‘Kan ik mijn personeel loslaten en vertrouwen? Hoe manage ik werknemers die een groot deel van de tijd afwezig zijn? Wat moet ik veranderen aan mijn ICT-structuur als mensen steeds meer thuiswerken?´

 

De HRpraktijk Dag op 14 mei in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam staat in het teken van deze onderwerpen. In één dag tijd krijgt u noodzakelijke praktische handvatten aangereikt om het Nieuwe Werken in uw organisatie van de grond te tillen.