Voor werkgevers wordt het volgend jaar lastiger om personeel van buiten de Europese Unie in te huren. Een tewerkstellingsvergunning is dan nog maar een jaar geldig. Bovendien kan de vergunning worden geweigerd als een werkgever ooit is veroordeeld voor het overtreden van de arbeidswetgeving. Dat staat in een voorstel van staatsecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken waarmee het kabinet heeft ingestemd.

Het kabinet vindt het onwenselijk dat werknemers van buiten de Europese Unie worden aangenomen, terwijl er in Nederland een half miljoen mensen met een uitkering zijn die gewoon zouden kunnen werken. De Wet Arbeid Vreemdelingen wordt daarom aangescherpt.

 

Marktconform loon

Vanaf volgend jaar verplicht de wet werkgevers marktconform loon te betalen. Als blijkt dat werkgevers in een sector te weinig naar Nederlandse werknemers of werknemers van binnen de Europese Unie zoeken dan kan de minister voor die sector een quotum vaststellen. Ook kan een werknemer van buiten de Europese Unie straks pas na vijf jaar in Nederland te hebben gewerkt zonder vergunning aan de slag. Nu is dat na drie jaar.