Baanzoekers die via een uitzendbureau aan de slag gaan, hebben evenveel kans op langdurig betaald werk als kandidaten die direct bij een baas in dienst treden. Uitzendwerk blijkt daarmee een goede opstap te zijn naar duurzaam werk. Dat is een van de opvallendste uitkomsten van een uitgebreid onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van het CWI en de bond van uitzendbureaus ABU, zo meldt de Volkskrant.

Voor het onderzoek, werden 1,2 miljoen Nederlanders die zich tussen 2001 en 2005 bij het CWI hebben ingeschreven 2,5 jaar lang gevolgd door onderzoeksbureau SEO.

 

Na 30 maanden

De onderzoekers hebben in detail kunnen nagaan wanneer kandidaten wel of geen betaald werk hebben kunnen houden. Door de gezamenlijke inspanningen heeft 67,5 procent van de bij het CWI ingeschreven werkzoekenden na 30 maanden nog steeds werk, zo blijkt uit de cijfers. Veruit het grootste deel is dan bij een baas in dienst.

 

Direct dienstverband

Het maakt nauwelijks uit of werkzoekenden beginnen met een baan als uitzendkracht, of besluiten meteen voor een baas te gaan werken. Van de eerste groep heeft 62 procent na 30 maanden nog steeds werk. Een flink deel, 42 procent, werkt dan voor een baas, terwijl 16 procent voor een uitzendbureau werkt. Van de werkzoekenden die meteen met een direct dienstverband begonnen, heeft 69,9 procent na 2,5 jaar nog steeds werk. Van die groep werkt 5,3 procent als uitzendkracht.

 

Geld investeren in scholing

Voor ouderen, allochtonen en laagopgeleiden zijn de vooruitzichten minder rooskleurig. Volgens de analyses van SEO hebben zij een aanzienlijk kleinere kans om via uitzendwerk een baan bij een baas te verwerven. De uitzendbranche overweegt geld te investeren in scholing van uitzendkrachten om deze groepen uitzicht te bieden op een direct dienstverband.