Beeld: Nationale Nederlanden
Niet alleen omdat werknemers het als een belangrijk voordeel zien, maar ook omdat het werkgevers helpt bij het versterken van hun werkgeversmerk en het verminderen van verloop. Maar hoe kun je als werkgever een onderscheid maken en ervoor zorgen dat jouw pensioenregeling daadwerkelijk bijdraagt aan het behoud van personeel? En welke opties zijn er om de standaard pensioenregeling te verrijken? We gaan hier dieper in op de rol van aanvullende pensioenopbouw, pensioensparen en andere manieren waarop werkgevers pensioenregelingen kunnen gebruiken om werknemers langer te binden aan hun organisatie.
Pensioen als onderdeel van een breder arbeidsvoorwaardenpakket
Een goed pensioen is voor veel werknemers een belangrijke factor bij het kiezen en behouden van een werkgever. Uit onderzoek blijkt dat naast salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, een solide pensioenregeling hoog op de lijst van prioriteiten staat bij werknemers. Voor werkgevers betekent dit dat het aanbieden van een basispensioen mogelijk niet meer voldoende is om aantrekkelijk te blijven in de hedendaagse arbeidsmarkt, steeds vaker willen werknemers pensioen opbouwen via alle drie de pensioenpijlers.
Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om werknemers de mogelijkheid van een aanvullend pensioen opbouwen bieden. Dit stelt werknemers in staat om bovenop hun basispensioen extra te sparen voor hun oude dag. Deze optie is vooral interessant voor medewerkers die zich zorgen maken over hun toekomst, zeker gezien de vergrijzing en de druk op het publieke pensioensysteem. Door een flexibele pensioenregeling aan te bieden, waarin werknemers zelf kunnen bepalen hoeveel extra ze willen inleggen, geef je hen de regie over hun financiële toekomst.
Het aanbieden van een mogelijkheid tot extra pensioen sparen kan een effectieve manier zijn om werknemers betrokken te houden en hen meer te laten investeren in hun eigen toekomst. Daarbij kan het fiscaal aantrekkelijk zijn voor werknemers, omdat bijdragen aan een aanvullend pensioen vaak aftrekbaar zijn van de belasting.
Flexibiliteit en persoonlijke voorkeuren in pensioenoplossingen
De traditionele pensioenregeling, waarbij een vast percentage van het salaris maandelijks wordt ingehouden, is voor veel medewerkers een gegeven. Maar niet iedere werknemer heeft dezelfde behoeften. De één wil misschien meer sparen voor de toekomst, terwijl de ander juist liever meer inkomen op korte termijn heeft. Het is dan ook van belang dat werkgevers flexibiliteit bieden in hun pensioenoplossingen.
Een populaire optie die steeds vaker wordt aangeboden is de pensioenspaarrekening. Hiermee kunnen werknemers zelf kiezen hoeveel ze willen bijdragen aan hun pensioen, afhankelijk van hun persoonlijke financiële situatie. Dit biedt niet alleen vrijheid, maar geeft werknemers ook een gevoel van controle over hun eigen pensioenopbouw. Voor jonge werknemers, die misschien minder bezig zijn met hun pensioen, kan dit betekenen dat ze ervoor kiezen om op dit moment minder in te leggen, terwijl oudere werknemers juist meer willen bijdragen naarmate hun pensioen dichterbij komt.
Daarnaast kan een pensioenspaarrekening interessant zijn voor werknemers die boven hun gebruikelijke pensioenopbouw extra willen sparen. Het extra pensioen dat op deze manier wordt opgebouwd, kan een belangrijk verschil maken in de financiële zekerheid na de pensionering. Voor werkgevers biedt dit ook een voordeel: door deze optie aan te bieden, toon je dat je oog hebt voor de verschillende levensfases en behoeften van je medewerkers.
Pensioen als retentie-instrument
In de strijd om talent worden pensioenregelingen steeds vaker ingezet als retentie-instrument. Het is niet ongebruikelijk dat werkgevers pensioenbijdragen koppelen aan de duur van het dienstverband. Hoe langer een werknemer bij de organisatie blijft, hoe hoger de pensioenbijdrage kan worden. Dit is een effectieve manier om loyaliteit te belonen en medewerkers langer aan de organisatie te binden.
Daarnaast kunnen werkgevers ook kiezen voor een aanvullend pensioen als onderdeel van een prestatiebeloningssysteem. Dit houdt in dat werknemers die bepaalde doelstellingen halen of uitzonderlijke prestaties leveren, een extra bijdrage ontvangen voor hun pensioen. Op deze manier wordt niet alleen de inzet van medewerkers gestimuleerd, maar wordt ook de verbinding met de organisatie versterkt.
Het creëren van een aantrekkelijke pensioenregeling kan bovendien bijdragen aan een positief werkgeversimago. Het laat zien dat je als werkgever geeft om het welzijn van je werknemers, niet alleen tijdens hun dienstverband, maar ook daarna. Dit soort waardering kan het verschil maken tussen een werknemer die besluit te blijven en iemand die overstapt naar een concurrent.
Toekomstgerichte pensioenoplossingen
De arbeidsmarkt verandert en daarmee ook de verwachtingen van werknemers. Waar voorheen de focus vooral lag op een vast salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen en bonussen, is er nu steeds meer vraag naar toekomstgerichte voordelen zoals pensioensparen. Werknemers zijn zich steeds meer bewust van het belang van een goed pensioen en waarderen het wanneer een werkgever hen de mogelijkheid biedt om hier proactief mee om te gaan.
Het aanbieden van flexibele en aantrekkelijke pensioenoplossingen is dan ook een belangrijk onderdeel van een toekomstbestendig HR-beleid. Door medewerkers de mogelijkheid te geven om bijvoorbeeld extra pensioen op te bouwen of gebruik te maken van een pensioenspaarrekening, geef je hen de kans om zelf de regie te nemen over hun financiële toekomst. Dit kan niet alleen hun tevredenheid en betrokkenheid vergroten, maar draagt ook bij aan het verbeteren van jouw werkgeversmerk.
In een tijd waarin talent schaars is, kan een goede pensioenregeling net dat beetje extra zijn wat een werknemer over de streep trekt om voor jouw organisatie te kiezen en om er ook voor langere tijd te blijven werken. Door oog te hebben voor de individuele behoeften van werknemers en pensioenregelingen aan te bieden die daarop inspelen, investeer je niet alleen in hun toekomst, maar ook in die van je organisatie.