Dat stelt Mick Netiv, directeur van HR Control en Riskspecialist Robidus. Zo’n 15% van de Nederlanders heeft een zogenaamde arbeidsgehandicapte status. De overheid wil deze groep (beter) aan het werk helpen en heeft daarvoor diverse stimuleringsmaatregelen in het leven geroepen. Blijkbaar niet naar volle tevredenheid, want u krijgt te maken met sancties als u niet voldoende arbeidsgehandicapten in dienst heeft.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken liet onlangs weten stellig vast te houden aan de invoering van de quotumregeling voor arbeidsgehandicapten. Het doel is om meer mensen, die nu nog in de bijstand of een Wajong-uitkering zitten, of bij een sociale werkplaats werken, aan een reguliere baan te helpen.
Netiv: “Het is op zichzelf een sympathiek idee om meer chronisch zieken en gehandicapten aan het arbeidsproces te laten deelnemen. Maar wil deze wet kans van slagen hebben, dan moet de overheid wel meer medewerking verlenen aan het bedrijfsleven door informatie beschikbaar te stellen. Daarnaast moeten de werkgevers nu al serieus van start gaan met een aangepast werving- en selectiebeleid. Ook de houding van werknemers zal moeten veranderen. Zij moeten beseffen dat het niet langer een nadeel is om de status van arbeidsgehandicapte te hebben. Je mag er best voor uitkomen. Het kan zelf in je voordeel werken.”
Boete van € 5000
Naast de financiële prikkel wordt een sanctieregeling uitgewerkt. Het Regeerakkoord tussen VVD en PvdA behelst de verplichting voor organisaties om een minimaal aantal arbeidsgehandicapten in dienst te hebben.
Vanaf 2015 gaat de wetgever organisaties verplichten om arbeidsgehandicapten in dienst te hebben. Elke werkgever met meer dan 25 mensen in dienst krijgt een quotum opgelegd, deze geeft aan hoeveel arbeidsplaatsen zij beschikbaar moeten stellen aan arbeidsgehandicapten. Wanneer een bedrijf niet aan het quotum voldoet volgt een boete van € 5.000 per werkplaats voor een arbeidsgehandicapte. Deze grote lijnen zijn opgenomen in het Regeerakkoord en zullen de komende periode verder uitgewerkt worden.
Criteria ‘arbeidsgehandicapt’
Er zijn veel criteria waarop de status ‘arbeidsgehandicapt’ wordt bepaald; het varieert van medewerkers met een WAO-uitkering tot medewerkers die bijvoorbeeld met een kleine (betaalde) aanpassing op de werkplek weer optimaal kunnen functioneren.
Het gaat overigens niet om een kleine groep: volgens het CBS hebben circa 2 miljoen mensen de arbeidsgehandicapte status. De helft van hen heeft een betaalde baan van meer dan 12 uur per week. Als we dit vertalen naar de beroepsbevolking in loondienst kunnen we statistisch gezien stellen dat 5% van uw personeelsbestand de status arbeidsgehandicapt heeft. Maar weet u ook wie?
De praktijk leert dat organisaties niet inzichtelijk hebben welke medewerkers een arbeidsgehandicapte status hebben. Werkgevers mogen er naar vragen, maar doen dat zelden. Alleen het UWV beschikt over een overzicht van al uw medewerkers met een arbeidsgehandicapte status. Netiv: “Veel werkgevers weten nu absoluut niet hoeveel arbeidsgehandicapte medewerkers zij al op de loonlijst hebben staan en hoeveel zij eventueel nog zouden moeten aannemen om aan de nieuwe wet te kunnen voldoen. Als zij dit aantal niet tijdig in kaart brengen riskeren zij volgend jaar forse boetes.”
Bescherming privacy
Door de aanvraagprocedure te versimpelen én beter inzichtelijk te maken welke werknemers de no-risk status hebben, is het UWV als enige in staat dit vraagstuk op te lossen Het UWV heeft het overzicht, maar het inzichtelijk krijgen voor u is geen sinecure! Uit hoofde van de bescherming van de privacy geeft het UWV de informatie alleen prijs na schriftelijk akkoord van de werknemer. Overigens is elke werknemer verplicht – na afloop proeftijd- zijn werkgever te informeren over een eventueel arbeidsgehandicapte status. Dit is geen actieve verplichting, dus alleen als u er naar vraagt, moet de medewerker antwoorden!