Nederlandse werknemers houden per jaar 17 miljoen vakantiedagen over. Mensen die tegen overspannenheid aan zitten, hebben vaak een stuwmeer aan vrije dagen staan. Dat blijkt uit een onderzoek van DePers.nl.

Gemiddeld houden Nederlanders twee vakantiedagen per jaar over. Vijftien procent van de deelnemers aan de enquête heeft aan het einde van het jaar zelfs nog meer dan tien vakantiedagen op zak.

 

Amerikaanse bedrijven

Een deel van de respondenten is bang dat ze door hun collega’s of baas met de nek worden aangekeken als ze al hun vakantiedagen opmaken, omdat het bij de bedrijfscultuur hoort om lang en veel te werken (vooral bij accountantskantoren en van oorsprong Amerikaanse bedrijven). Ook is er een kleine groep noeste werkers die vakantiedagen opspaart om de baas aan het einde van het jaar te bewijzen hoe hard ze hebben gewerkt.

 

Niet zoveel vakantie nodig

Acht procent van de mensen die de enquête invulden zegt dat het simpelweg niet lukt om alle dagen op te maken. Het grootste deel van de werknemers met een vakantiedagenoverschot – zeventien procent – geeft als reden dat hij niet zo lang gemist kan worden door zijn baas of ondergeschikten. Dertien procent heeft naar eigen zeggen gewoon niet zoveel vakantie nodig.

 

In ruil voor een hoger salaris

Over het algemeen zijn Nederlanders tevreden met het aantal vrije dagen dat ze op mogen nemen (62 procent). 35 procent zou er best meer willen, drie procent heeft liever minder dagen in ruil voor een hoger salaris. Het grootste deel van de respondenten heeft dan ook meer vakantiedagen dan twintig, het wettelijke minimum aantal: 52 procent heeft tussen de twintig en dertig dagen; dertig procent kan zelfs meer dan dertig dagen vrij nemen.