Per 1 juli 2014 geldt een langere periode dan drie maanden tussen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De ragetlieregel geldt dan als er korter dan zes maanden tussen beide arbeidsovereenkomsten zit. De in dit artikel besproken wijziging uit het Wetsvoorstel Werk en Zekerheid (incl. Memorie van Toelichting) moet overigens nog wel door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.
De ragetlie-regel hoeft niet te worden gerespecteerd als:
1. de periode tussen het eindigen van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en het aangaan van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd langer is dan drie maanden (per 1 juli 2014 geldt een tussentijd van zes maanden); of
2. de arbeidsovereenkomst door een (pro forma) ontbinding door de rechter is geëindigd; of
3. als de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd rechtsgeldig door de werknemer is opgezegd.
In de hiervoor genoemde gevallen eindigt de opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wel van rechtswege.
Let op
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) geeft niet langer een ontslagvergunning voor een AOW-gerechtigde werknemer als blijkt dat hij na zijn ontslag een contract voor bepaalde tijd krijgt.
Tip
In het eind 2013 bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel kunt u lezen dat er ook een langere aanzegtermijn komt voor een contract dat zes maanden of langer heeft geduurd. U bent per 1 juli 2014 verplicht de werknemer uiterlijk een maand van te voren laten weten of u het dienstverband wilt voortzetten en zo ja, onder welke voorwaarden.
Bespreek dus tijdig met de werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt de voorwaarden die gelden voor de beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Leg deze afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst en start een pro forma ontbindingprocedure.
Het rapport ‘Arbeidsrecht 2014’ voor HR biedt u een dwarsdoorsnede van de belangrijkste
arbeidsrechtelijke onderwerpen waar u in de HR praktijk tegenaan kunt lopen. Ieder hoofdstuk bevat handige checklists en tips waarmee u zichzelf veel juridische rompslomp kunt besparen. Rapport downloaden