Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ondernemers in het mkb en de grootzakelijke markt. Diefstal door eigen personeel wordt het meest genoemd als delict in het afgelopen jaar. Bijna 4 op de 10 ondernemers heeft hiermee te maken. Bovendien ervaart 28 procent diefstal door eigen personeel als een opkomend probleem.
Het totaalbedrag aan schade veroorzaakt door diefstal, inbraak en oplichting bedroeg het afgelopen jaar bij een kwart van de ondernemers tussen de 10.000 en 100.000 euro. Bijna één op de tien bedrijven heeft een schadelast van meer dan 100.000 euro.
Immateriële schade grote gevolgen
“Directe materiële schade wordt met 21 procent als meest vervelende aspect gezien van een inbraak of diefstal, maar vormt slechts een deel van het probleem,” aldus Fred Toussaint, directeur Bedrijven Schade bij Nationale-Nederlanden. “De indirecte gevolgen kunnen veel groter zijn en worden vaak onderschat. Denk bijvoorbeeld aan vertraging in bedrijfsprocessen, het niet kunnen nakomen van afspraken met klanten en leveranciers en juridische claims. Met imagoschade als gevolg.”
Voorlichting voor personeel
Gezien deze uitkomsten is het niet verwonderlijk dat 80 procent van de bedrijven maatregelen neemt tegen diefstal van eigen personeel. Cameratoezicht is daarbij met 15 procent het meest genoemd. Als het gaat om het tegengaan van diefstal krijgt preventie ruimschoots voorrang boven privacy.
Opmerkelijk is dat bedrijven hun personeel een ‘sleutelrol’ toekennen in een effectieve diefstalpreventie. Echter bij 36 procent van de ondervraagde bedrijven is datzelfde personeel zelf betrokken bij diefstal. Vandaar dat voorlichting en scholing van het personeel door veel bedrijven als belangrijk wordt gezien.