Werkgevers bieden steeds vaker weer een dertiende maand aan in hun vacatures, na een dip tijdens de coronapandemie. Een goede zet, want financiële secundaire voorwaarden zijn het meest gewild onder werknemers. En de dertiende maand is met straatlengte de populairste voorwaarde. 

Liefst twee op de vijf werknemers zou hier het meest tevreden mee zijn., zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Voorwaarden ten gunste van bijvoorbeeld de vitaliteit van werknemers blijven flink achter en staan behoorlijk laag op het verlanglijstje.

Niet-financiële compensaties

Naast de dertiende maand vallen onder financiële secundaire voorwaarden extra betaald verlof (27%) en een pensioenregeling of collectieve verzekering (23%). De mogelijkheid tot thuiswerken is de eerste niet-financiële compensatie op de lijst. Met zeventien procent is die voorwaarde belangrijker dan het krijgen van trainingen en opleidingen (15%) en een auto van de zaak (12%).

Werkgevers springen hier al op in: ze bieden steeds vaker weer een dertiende maand aan in hun vacatures. Het aantal is in het afgelopen jaar met 44 procent gestegen. Maar hoewel een dertiende maand regelmatig voorkomt, bieden werkgevers vaker pensioenplannen en vergoedingen voor woon-werkverkeer aan. Dit leidt echter niet tot ontevredenheid: 62 procent van de werknemers is blij met zijn of haar secundaire arbeidsvoorwaarden. Een percentage dat hoger ligt dan de tevredenheid omtrent het salaris: 43 procent.

Salaris inleveren voor betere voorwaarden

De meerderheid van de werknemers (51%) wil geen lager salaris accepteren in ruil voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit terwijl deze voorwaarden in sommige gevallen financieel en fiscaal interessanter zouden kunnen zijn dan het salaris. Stan Snijders, Managing Director van Indeed Benelux: “De financiële impact van een maandelijks salaris is direct voelbaar, in tegenstelling tot andere arbeidsvoorwaarden. Zo heeft extra ouderschapsverlof of een goed pensioenplan meer impact op de langere termijn.”

Een kwart van de ondervraagden (26%) zou wel bereid zijn om salaris in te leveren in ruil voor extra niet-financiële voorwaarden, zoals meer vrije dagen of een betere verhouding tussen werk en privé.

Bron: Indeed

Vitaliteit bungelt onderaan de lijst

Wat opvalt is dat voorwaarden die bevorderlijk zijn voor de vitaliteit weinig populariteit genieten. Minder dan tien procent van de werknemers geeft de voorkeur aan sportactiviteiten. Hetzelfde percentage (9%) geldt voor de toegang tot sessies rond mentale gezondheid. “Daarentegen blijkt uit dit onderzoek wel dat een positieve werkomgeving en -sfeer steeds belangrijker worden in carrièrekeuzes. Dit is natuurlijk ook onderdeel van de vitaliteit op de werkvloer”, besluit Snijders.

De toekomst van compensatie

Indeed verzamelde de belangrijkste trends en inzichten binnen het huidige salarisbeleid en de prioriteiten die werkgevers stellen om hun toekomstig salarisbeleid vorm te geven. Zo vindt bijna de helft van de werknemers dat ze meer salaris verdienen, terwijl zes procent van de senior managers naar eigen zeggen te veel krijgen.
Er wordt daarnaast ingezoomd op de impact van compensatie op recruitment en retentie. Het salarispakket is de meest doorslaggevende factor voor werkzoekenden om op een specifieke baan te solliciteren. Om talent te behouden is vooral een positieve werkomgeving erg belangrijk.