De vakbonden maken het de regering niet gemakkelijk, door alleen akkoord te willen gaan met deeltijd-WW als werkgevers het loon van die werknemers aanvullen tot 100 procent.

Daarnaast eisen de vakbonden dat de werkgevers de pensioenpremie aanvullen, zodat geen pensioengat ontstaat. De eis van de vakbeweging betekent dat werkgevers aan medewerkers 65 procent van het loon moeten doorbetalen, als zij voor de helft van de werktijd in de WW terechtkomen.

 

Ook wil de vakbeweging dat personeel na afloop van de deeltijd-WW minstens 26 weken in dienst blijft, zodat hun WW-rechten weer op het oude niveau liggen. Dat staat in een convenant deeltijd-WW van de bonden, die actief zijn in veel sectoren die als eerste werden getroffen door de economische crisis.

 

Niet volgens sociaal akkoord

Volgens het CDA gaat de extra looneis veel verder dan in het sociaal akkoord is afgesproken. De coalitiepartij is van mening dat de uitwerking van de in het sociaal akkoord afgesproken regeling voor deeltijd-WW problemen oplevert als op fundamentele aspecten structureel aanvullende eisen worden gesteld. Het CDA vreest nu dat de ruimte die is gelaten voor decentraal overleg de regeling onuitvoerbaar maakt en eist opheldering van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken (CDA).

 

Verkeerde keelgat

De mogelijkheid om decentraal te onderhandelen over aanvulling van de WW-uitkering werd vier weken geleden door de vakbeweging als winstpunt binnengehaald. Donner wilde liever centraal geregeld zien dat aanvulling niet mogelijk is. Deze versobering ten opzichte van de werktijdverkorting, waarin aanvulling een van de voorwaarden was, schoot de vakbeweging in het verkeerde keelgat.

 

MKB-Nederland vindt de eisen van de bonden niet volgens de afspraken die in het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers zijn gemaakt. Donner houdt zich afzijdig van de discussie, omdat hij vindt dat de loondoorbetaling een zaak van sociale partners is. Verder wijst Donner erop dat hij na drie maanden wil bekijken of deeltijd-WW werkt, zoals beoogd.

 

STAR

De Stichting arbeid (STAR) heeft op 21 april aanbevelingen deeltijd-WW uitgebracht. In de aanbevelingen staat onder meer dat een werkgever niet op voorhand mag besluiten dat de lonen van de werknemers niet worden aangevuld. De bonden mogen ook niet bij voorbaat hun medewerking weigeren als een werkgever de lonen niet wil aanvullen. STAR vindt dat het voor de bonden van belang is om naar het totaalpakket van de afspraken te kijken. Wat zijn de consequenties voor de pensioenopbouw? Hoe is de scholing geregeld? Is het nodig dat de volledige deeltijd-WW wordt toegepast of is minder dan 50 procent werktijdverkorting, bijvoorbeeld een dag in de week, voldoende?

 

Tip

Deeltijd-WW wordt in eerste instantie toegekend voor drie maanden, werkgevers kunnen vervolgens twee keer een verlenging met zes maanden aanvragen. De werkgever dient met de werknemersvertegenwoordiging afspraken te maken over scholing en detachering tijdens de periode van deeltijd-WW.