Als u werknemers, die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) hun domicilie hebben, voor u wilt laten werken, hebt u voor hen geen tewerkstellingsvergunning (twv) nodig, behalve als het werknemers van een aantal in 2007 tot de EU toegetreden lidstaten betreft. In verband met de dreigende recessie en de oplopende werkloosheid worden tot 1 januari 2014 geen twv’s voor Roemenen en Bulgaren meer afgegeven.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd en zal de Europese Commissie uiterlijk 31 december dit jaar op de hoogte brengen van dit besluit. Het kabinet vindt het onwenselijk dat er in Nederland 500.000 mensen thuis zitten met een uitkering maar wel kunnen/willen werken en dat het bedrijfsleven tegelijkertijd steeds meer arbeidsmigranten aantrekt.

 

Doelen WAV

De doelen van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) zijn:

  • Werknemers buiten de EER hebben alleen toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt als er onvoldoende aanbod is van werknemers uit Nederland en de EER-landen.
  • De bestrijding van misstanden, zoals illegale tewerkstelling en andere vormen van werkgeversfraude: werkgevers, die werknemers illegaal te werk stellen, dragen meestal geen belastingen en premies sociale zekerheid af. Daardoor hebben zij een voordeel ten opzichte van andere werkgevers.

 

Let op

De WAV regelt dus een terughoudend toelatingsbeleid tot Nederland. Een werkgever kan daarom alleen een niet-EER-werknemer aantrekken als dit aantoonbaar noodzakelijk is.

 

Roemenen en Bulgaren

Roemenië en Bulgarije zijn weliswaar toegetreden tot de EU, maar hebben nog hervormingen nodig met betrekking tot corruptiebestrijding, bestrijding georganiseerde misdaad, voedselveiligheid en aanpassing van het rechtsstelsel. De EU heeft een pakket overgangsmaatregelen voorgesteld die problemen moeten voorkomen of verhelpen en de opname van beide landen in de EU moeten bevorderen. Een en ander betekent, dat als u een Roemeen of een Bulgaar in dienst wilt nemen, er (nog) wél een twv voor deze arbeidskracht is vereist.

 

Het aantal migranten uit Midden- en Oost-Europa is groter dan verwacht. De meest recente schattingen gaan er vanuit dat er tussen de 286.000 en 325.000 migranten in Nederland zijn.

 

Let op

Als u een werknemer met een twv ander werk wilt laten doen dan in de twv is vermeld, hebt u een nieuwe twv nodig. Wilt u een werknemer aannemen, die al een twv heeft gekregen (via een andere Nederlandse werkgever)? Ook dan moet u een nieuwe twv aanvragen.

 

Tip

Via het digitale arbeidsmigratieloket van UWV WERKbedrijf en IND kunt u diverse aanvraagformulieren voor de twv downloaden. Door het digitaal loket te gebruiken vult u het juiste formulier online in. Hiermee regelt u in één keer uw aanvraag voor werk én verblijf van uw buitenlandse werknemer in Nederland. Op de site treft u ook alle belangrijke informatie aan met betrekking tot de twv.