De werknemer stelde zich op het standpunt dat de sportvereniging onrechtmatig had gehandeld en vorderde een schadevergoeding. De werknemer zou er gerechtvaardigd op hebben vertrouwd dat een arbeidsovereenkomst tot stand zou komen. Dit vertrouwen was onder meer gebaseerd op de toezegging van de sportvereniging, het feit dat de werknemer reeds werd betrokken bij vergaderingen en dat hij in e-mails als nieuwe verenigingsmanager werd genoemd. De sportvereniging verweerde zich met het feit dat steeds helder was dat het ontstaan van de arbeidsovereenkomst afhankelijk zou zijn van de vraag of de gemeente de subsidie zou verlenen.
Vertrouwen werknemer gerechtvaardigd?
De rechter moest beoordelen of de werknemer er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat een arbeidsovereenkomst uit de onderhandelingen zou voortvloeien en dat de onderhandelingen derhalve niet zonder schadevergoeding verbroken mochten worden. De rechter stelde vast dat de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst afhankelijk was van de subsidieverlening en dat een dergelijke voorwaarde in beginsel tot gevolg heeft dat geen totstandkomingsvertrouwen kan ontstaan. Daar de werknemer van deze voorwaarde op de hoogte was achtte de rechter het afbreken van de onderhandelingen door de sportvereniging nadat de subsidie niet werd verleend niet onaanvaardbaar. Dat de subsidieverlening door de sportvereniging als formaliteit aan de werknemer was gepresenteerd deed daar niet aan af. De vordering van de werknemer werd dan ook afgewezen.
Rechtbank Den Bosch, 15 augustus 2012, LJN: BX4774
Tip
Als sprake is van een voorwaarde voor de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst, zoals subsidieverlening, doet u er goed aan dit tijdig aan de werknemer bekend te maken.