Voor werkgevers die dit jaar voor het eerst de werkkostenregeling (WKR) toepassen, vervallen de afspraken met de Belastingdienst over vergoedingen en verstrekkingen die zijn gemaakt op basis van de wet- en regelgeving tot en met 2010. De afspraken blijven gehandhaafd wanneer die gerichte vrijstellingen of intermediaire kosten betreffen.

Oplettendheid is met name geboden bij afspraken over een onbelaste vaste onkostenvergoeding voor uw werknemers. De vaste kostenvergoeding kan namelijk onderdelen bevatten, die onder de WKR tot het loon van werknemers moeten worden gerekend. Niet alleen die bestandsdelen van de vaste kostenvergoeding moet u nu tot het loon rekenen, maar de gehele vaste kostenvergoeding. U kunt deze vergoeding natuurlijk wel onderbrengen in de vrije ruimte van 1,2 procent van de totale fiscale loonsom.

Declaratiesysteem

Let dus goed op een aantal zaken bij het opzetten of het in stand houden van een vaste onkostenvergoeding. De praktijk wijst uit dat werkgevers – om te voorkomen dat zij ‘brokken maken’ – de vaste onkostenvergoeding ‘uitkleden’ of afschaffen en overgaan op een declaratiesysteem.

Tip

Houd u vast aan een vaste onkostenvergoeding voor uw werknemers? De Belastingdienst is bereid die te controleren.

Lees hier meer over Vrije vergoedingen en verstrekkingen