U als werkgever of een werkende moeder hoeft niet langer het UWV op de hoogte te brengen van de uiteindelijke bevallingsdatum. Bijvoorbeeld door het sturen van een geboortekaartje. Dankzij een koppeling van de gegevens het UWV voortaan de informatie zelf bij de Gemeentelijke Basisadministratie opvragen.

Het uitvoeringsinstituut heeft de informatie over de bevallingsdatum nog wel nodig. Aan de hand van die datum moet UWV immers de duur van de uitkering, die moeders voor en na de bevalling ontvangen, kunnen bepalen.

 

16 weken salaris

Een zwangere werkneemster heeft recht op vier tot zes weken zwangerschapsverlof en minimaal tien weken bevallingsverlof op kosten van het uitvoeringsinstituut. In totaal betaalt UWV het salaris van de werkneemster in ieder geval gedurende 16 weken door. Dit kan zelfs nog meer worden, als het verlof zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum is begonnen, maar de baby te laat geboren wordt.

 

Ouderschapsverlof

Het wettelijke recht op ouderschapsverlof wordt met ingang van 1 januari 2009 uitgebreid van 13 naar 26 weken. Achtergrond van deze ambitie uit het Coalitieakkoord is de wens om ouders in de gelegenheid te stellen om desgewenst een langere periode zelf de zorg voor hun kind op zich te nemen. Door de uitbreiding van het wettelijke recht op ouderschapsverlof wordt het maximale bedrag van de ouderschapsverlofkorting ook hoger.

 

Los van de levensloopregeling

De ouderschapsverlofkorting biedt financiële ondersteuning voor werknemers die gebruik maken van hun wettelijk recht op ouderschapsverlof, maar wordt op dit moment alleen toegepast als de ouder in dat jaar inlegt in de levensloopregeling. Vanuit het oogpunt van vereenvoudiging komt het ouderschapsverlof per 1 januari 2009 volledig los te staan van de levensloopregeling. Deze wijzigingen staan in het Belastingplan 2009.