Het Depotstelsel houdt in dat aannemers en inleners het bedrag dat zij nu nog op de G-rekening van de onderaannemer of uitlener storten, straks overmaken naar diens depotrekening bij de belastingdienst. De depotrekening moet worden aangevraagd bij de belastingdienst. Dit moet gebeuren via het persoonlijk domein dat ook wordt gebruikt voor de aangiften loonbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting.
De belastingdienst zal het verzoek uitsluitend honoreren als de aanvrager gekwalificeerd wordt als onderaannemer of als uitlener – of doorlener – van personeel. Heeft de belastingdienst echter het vermoeden dat fraude zal worden gepleegd of dat de aanvrager misbruik zal maken van het depot, dan zal hij het verzoek afwijzen.
Afdracht van loonheffingen
Tijdens het overgangsjaar 2014 kunnen ondernemers zowel het Depotstelsel als de G-rekening gebruiken. Gedurende dat jaar kunnen zij ervoor zorgen dat hun onderneming niet de dupe wordt van de afdracht van loonheffingen van uitzendkrachten.
Zij kunnen het bedrag dat het uitzendbureau aan loonheffingen moet afdragen dan overmaken naar een geblokkeerde rekening bij een bank of direct storten in het depot van het uitzendbureau bij de belastingdienst. Op die manier worden ondernemers niet blootgesteld aan het risico dat het uitzendbureau niet alle verschuldigde werkgeverslasten aan de belastingdienst afdraagt.
Let op
Bij het inhuren c.q. inlenen van personeel kunt u als inlener gevaar lopen aansprakelijk gesteld te worden voor betaling van loonheffingen (loonbelasting, premies volks- en werknemersverzekeringen, evenals de premie Zorgverzekeringswet en de btw, tenzij deze laatste is verlegd). Indien de uitlener – degene van wie u tijdelijk personeel betrekt – een G-rekening heeft, kunt u zich daarmee beschermen tegen aansprakelijkstelling. Dat geldt ook voor de onderaannemer met wie u contracteert.