Nederlanders wijzen foie gras aan als het ´meest dieronvriendelijke (kerst)gerecht´ aldus stichting Wakker Dier. Wereldwijd is het product omstreden vanwege dierenleed, en in Nederland wordt het om die reden niet geproduceerd. De stichting roept werknemers die foie gras in hun kerstpakket hebben gekregen dan ook op om dit te melden via het speciale ‘Foute Kerstpakketten Klikpunt’. De betreffende werkgevers krijgen dan van de stichting een alternatief kerstpakket met daarin een blikje vegetarische ‘faux gras’, informatie over de productiewijze van foie gras en een verzoek om volgend jaar iets anders te schenken.

Diervriendelijke foie gras bestaat volgens Wakker Dier niet. In 2009 ontmaskerde Wakker Dier al zogenaamde diervriendelijke foie gras in diverse grote hotel(keten)s in het programma Radar.  Foie gras is namelijk een beschermde merknaam voor levers die minimaal vier keer groter zijn. Het vergroten van een lever is alleen mogelijk met dwangvoedering, en in Frankrijk is dwangvoedering voor de productie van foie gras zelfs in de wet voorgeschreven. Frankrijk is goed voor 85 procent van de Europese productie.

 

Uit het assortiment

Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants hebben inmiddels foie gras uit hun assortiment gehaald. En ook Albert Heijn haalde onlangs nog het product uit het schap.

 

Het Foute Kerstpakketten Klikpunt is te vinden op www.wakkerdier.nl/foutkerstpakket.