U moet er rekening mee houden dat het Europees Parlement de regelgeving rondom het in dienst hebben van illegale werknemers stevig aantrekt. Er komt een algeheel verbod om binnen de Europese Unie (EU) illegaal in een lidstaat verblijvende personen uit landen buiten de EU in dienst te nemen. Naar verwachting stemt het Europese parlement in met niet mis te verstande sancties.

Het parlement en de lidstaten zijn het eens geworden over de details van deze regeling. Doel van de nieuwe aanpak is om illegale immigratie terug te dringen. Europarlementariër Hennis-Plasschaert is ingenomen met de richtlijn. Zij stelt dat Nederland zich nog zo druk kan maken over de komst van illegalen, maar als andere lidstaten niets doen om te voorkomen dat illegalen werk krijgen, blijft Nederland een roepende in de woestijn.

 

In de meeste Europese lidstaten, waaronder Nederland, worden werkgevers al stevig aangepakt als blijkt dat zij illegalen in dienst hebben. De aanpak laat echter grote verschillen zien. Bovendien zijn er aanwijzingen dat nog steeds hele sectoren -voor hun seizoensgebonden of flexibele arbeid- drijven op illegaal in de EU verblijvende werknemers uit derde landen.

 

Doeltreffende sancties

De nieuwe richtlijn verplicht lidstaten om doeltreffende sancties te nemen tegen het in dienst hebben van illegalen. Het moet daarbij in elk geval gaan om:

  • boetes;
  • het betalen van de nog verschuldigde belastingen en sociale premies;
  • de betaling van de kosten van terugkeer van de illegaal naar zijn land van herkomst;
  • de verplichting het loon aan de illegaal uit te betalen, ook als hij al terug is naar zijn eigen land.

 

Ook behoren uitsluiting van subsidies en overheidsopdrachten tot de mogelijkheden. Bij ernstige overtredingen moet strafrechtelijk kunnen worden opgetreden.

 

Let op

In Europa lopen naar ruwe schatting tussen de 4,5 en 8 miljoen illegale immigranten rond, veelal afkomstig uit landen waar armoede hoog scoort.