Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de loondoorbetalingsplicht bij zieke 65-plussers verkorten. De minister gaat daarvoor een wetsvoorstel indienen. Daarnaast wordt ook de ontslagtermijn voor 65-plussers korter. In augustus jl. maakte Kamp aan de Tweede Kamer bekend dat hij maatregelen wil nemen om enerzijds ouderen te stimuleren langer te blijven werken en anderzijds het in dienst houden en nemen van ouderen aantrekkelijk te maken.

Werkgevers krijgen in de toekomst een loondoorbetalingsplicht van zes weken, als werknemers die 65 jaar en ouder zijn, ziek zijn. Ook beperkt Kamp de ontslagtermijn voor 65-plussers. Afhankelijk van wat in de cao is vastgelegd, bedraagt de opzegtermijn nu één tot vier maanden. De bewindsman wil de ontslagtermijn voor pensioengerechtigde werknemers terugbrengen naar één maand.

 

Belastingplan 2012

Om te voorkomen dat oudere werknemers de vitaliteitregeling gebruiken voor vervroegd stoppen met werken en om te stimuleren dat oudere werknemers doorwerken wil Kamp, zo blijkt uit de vierde nota van wijziging op het Belastingplan 2012, de revisierente in rekening brengen als een 62-plusser meer dan 10.000 euro per jaar opneemt uit de vitaliteitspaarrekening. Het Belastingplan 2012 is al (op een aantal amendementen na) goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het Belastingplan 2012 wordt nog voor het kerstreces door de Eerste Kamer behandeld.

 

Revisierente

In het Belastingplan 2012 is Vitaliteitregeling uitgebreid met 20% revisierente. Deze revisierente moet worden betaald over het totale belastbare voordeel uit vitaliteitsparen (de opname plus de resterende vitaliteittegoeden) vanaf het jaar waarin de werknemer de leeftijd van 62 jaar bereikt en hij per kalenderjaar meer dan 10.000 euro van zijn vitaliteitspaarrekening heeft opgenomen. Niet voor niets wordt deze rente ook wel ontmoedigingsrente genoemd.