De nieuwe Tweede Kamer krijgt de mogelijkheid om de geplande forensentaks gemakkelijk af te schaffen. Het huidige kabinet is van plan om het belasten van de reiskostenvergoeding in een aparte wet te regelen. Als het plan geen deel uitmaakt van het Belastingplan 2013 maar als een wet wordt ingevoerd kan deze simpel worden weggestemd door de nieuwe Tweede Kamer, zo meldt De Volkskrant.

Afgelopen week werden de gesprekken over de Begroting 2013 door het demissionaire kabinet afgerond. De basis van dit akkoord werd gelegd tijdens de onderhandelingen voorafgaand aan het Kunduz-akkoord. Het pakket omvat 12 miljard aan belastingverhogingen en hervormingen, de meeste maatregelen zijn al door het kabinet aangenomen. De meest betwiste maatregel, de afschaffing van de onbelaste reisvergoeding, is nog niet in orde gemaakt. Nu is dus duidelijk geworden dat de wet niet in het Belastingplan komt maar op Prinsjesdag als aparte wet wordt voorgedragen.

 

Geen begrotingstekort

Uit de plannen die door de vijf partijen van het Kunduz-akkoord naar het CPB is gestuurd blijkt dat de partijen allemaal willen dat de maatregel wordt afgeschaft. Dit is veel gemakkelijker als het gaat om een aparte wet ter waarde van 1,8 miljard dan dat de maatregel deel uitmaakt van een plan waarin 12 miljard omgaat. Als een aparte wet wordt afgeschaft is er bovendien formeel geen sprake van een begrotingstekort terwijl dit wel het geval is als de maatregel uit het begrotingstekort wordt verwijderd.