De vakbond legt in de brede cao de nadruk op de volgende punten:
- Aanpak van de ‘doorgeschoten’ flex, zodat bijvoorbeeld mensen met een payroll-flexcontract weer in dienst komen van hun eigen werkgever.
- Meer koopkracht door een loonsverhoging van 3% in centen en procenten en het afschaffen van jeugdlonen. Patijn: “Op die manier krijgen vooral de mensen met midden- en lagere inkomens meer koopkracht en dat is nodig om de groeiende inkomensongelijkheid een halt toe te roepen.”
- Minimumtarieven voor mensen die er zelf voor kiezen zpp’er te zijn. Patijn: “Zodat zzp’ers genoeg geld verdienen om rond te komen en verzekeringen te betalen. En op deze manier stellen we grenzen aan de misbruik van medewerkers die voor te lage tarieven werken.”
- Afspraken over banen voor mensen met een arbeidsbeperking, zoals afgesproken in het sociaal akkoord.
Afspraken na acties
Volgens Patijn is het rendementsdenken van werkgevers doorgeschoten en moet de menselijke maat terug. En daar zijn vaak acties voor nodig aldus de arbeidsvoorwaardencoördinator. Patijn: “Onder druk van verschillende soorten acties zijn er de afgelopen maanden op veel plaatsen al afspraken gemaakt over meer koopkracht, om onzeker werk aan te pakken en de doorstroom naar een echte baan te bevorderen. Zo krijgen zzp’ers in de bouw een betere positie, zijn in de architecten-cao minimumtarieven afgesproken voor zzp’ers, hebben tijdelijke werknemers in ziekenhuizen zicht op een vast contract en komen payrollers bij overheidsinstelling DUO gewoon in dienst van hun echte baas. Mensen die gewoon weer een echte baan krijgen, zoals onlangs gebeurde met zzp-pakketbezorgers bij PostNL, kunnen soms wel op een loonstijging rekenen van 25%. In totaal werden dit seizoen in 195 cao’s 121 afspraken gemaakt om de doorgeslagen flex aan te pakken.”
De komende maanden gaan de leden uit de verschillende sectoren met elkaar in discussie over het nieuwe arbeidsvoorwaardenbeleid, om de inzet voor 2016 dit najaar definitief vast te stellen.