Het thema staat nog niet hoog op de agenda van het bedrijfsleven. In tegenstelling tot Engeland en Amerika waar werkgevers bang zijn voor reputatieschade. De kans is groot dat het in Nederland dezelfde kans op gaat aldus Vas Nunes in het FD.
Zo heeft staatssecrataris Tamara van Ark van Sociale Zaken heeft eind november van vorig jaar een wetswijziging voorgesteld. Werkgevers zijn straks verplicht bij werving en selectie een beleid te voeren ter voorkoming van discriminatie. De arbeidsinspectie gaat daarop toezien en kan boetes uitdelen.
Bij de rechter
De veranderende tijdsgeest en de toenemende flexibilisering vereisen volgens Vas Nunes dat werkgevers bewuster gaan handelen. Vooral flexwerkers maken een goede kans om hun ontslag en onderbetaling aan te vechten met hun recht op gelijke behandeling. Deze medewerkers hoeven geen sluitend bewijs van discriminatie te leveren. De werkgever moet vervolgens bewijzen dat hij niet heeft gediscrimineerd. Wat meestal moeilijk is aldus Vas Nunes. De arbeidsrechtadvocaat verwijst naar een recente uitspraak van de rechter. Een flexwerker kreeg vijf jaar gederfde inkomsten toegewezen plus 5000 euro smartengeld omdat haar contract niet was verlengd wegens zwangerschap.