Dankzij de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren zoals smartphones, cloud computing en internethotspots, maakt het voor veel werknemers weinig meer uit waar of wanneer ze werken. Flexibel werken is daarom meer en meer de regel geworden en niet meer de uitzondering. Gevraagd naar de voordelen van de technologische ontwikkelingen, antwoordt 60 procent van de respondenten wereldwijd dat de nieuwe middelen leiden tot een betere work-life balans.
Besparing vastgoedkosten
Ten tweede willen ondernemers ook besparen op hun vastgoedkosten door tijd- en plaatsonafhankelijk werk toe te laten. Zo weet 50,7 procent van de ondervraagden dat flexibel werken minder kost dan een vaste werkplek binnen een traditioneel kantoor. De top drie wereldwijd wordt vervolledigd door ‘productiever personeel’ (41,1 procent). Maar liefst 1 op 5 respondenten geeft aan dat ze dankzij nieuwe technologieën personeel kunnen aantrekken die op meer afgelegen locaties wonen.
Senioren mogen flexibeler werken
Opvallend is dat 39,9 procent van de ondervraagden wereldwijd aangeeft dat de flexibiliteit niet zomaar voor iedereen geldt, maar dat werknemers in hun organisatie slechts vanaf een bepaalde anciënniteit of senioriteit flexibel mogen werken. Pas na een aantal jaren dienst mogen ze zelf hun werktijden en/of werklocatie bepalen. In Nederland ligt dat percentage een stuk lager (24,3 procent).
De Nederlandse top 5 van de gevolgen van deze technologische ontwikkelingen:
1. Een betere work-life balans voor de werknemers (62,4%)
2. Minder kantoorkosten (50,5%)
3. Het personeel is meer gemotiveerd (44,5%)
4. Het personeel is productiever (44%)
5. Het personeel werkt proactiever en onafhankelijker (35,8%)