Werknemers die flexibel werken, leveren minstens zo veel resultaat als hun 9 tot 5 collega’s. In sommige gevallen doen ze zelfs meer en leveren ze bovendien kwalitatief beter werk af.

Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek dat de Cranfield University School of Management uit Londen hield bij zeven grote organisaties. Het onderzoek wijst uit dat flexibel werken een win-winsituatie kan opleveren voor zowel werknemers als werkgevers. Wel moet het HR-beleid erop worden aangepast.

 

Resultaat

Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van flexibele arbeid. Denk aan het zelf indelen van werk en werktijd, deeltijd en (gedeeltelijk) thuiswerken, zelfroosteren of flexibele aanvangs- en vertrektijden. De meerderheid van de flexibel werkende medewerkers, hun collega’s en managers gaven in het onderzoek aan dat flexibel werken of geen invloed had op het resultaat van het werk, of dat er zelfs sprake was van een kwalitatieve of kwantitatieve verbetering.

 

Flexwerk

Ook werd de werkstress lager bevonden, hoewel er ook werknemers zijn die het flexibel werken op zichzelf als belastend ervaren. Flexwerkers waren meer betrokken bij de organisatie van hun werk en ondervonden meer tevredenheid over hun werk. Ook wordt het door nieuwe medewerkers als een pluspunt gezien als een werkgever flexibel met de arbeidsvoorwaarden omgaat. Flexibel werken bevordert de betrokkenheid van het personeel en werkt het best als het beschikbaar is voor alle managers en medewerkers in de organisatie.

 

Waarschuwing HR

Dr. Clare Kelliher, Senior Lecturer Strategic Human Resource Management bij Cranfield University waarschuwt Kelliher dat flexibel werken echter niet zonder voorbereiding moet worden aangeboden. Het HR-beleid moet eerst worden doorgelicht en op punten aangepast aan de behoeften van managers en medewerkers die flexibel willen werken.