In augustus 2014 oordeelde Gerechtshof Den Bosch nog dat de Belastingdienst de gegevens mocht opvragen, maar de dienst is nu op eigen initiatief gestopt met het verzamelen van de data. Blokpoel vindt dat een brug te ver. De Belastingdienst vroeg gegevens op bij ten minste drie bedrijven die automobilisten een parkeerplek laten betalen met behulp van hun telefoon.
Controle regels
De fiscus wilde met behulp van de gegevens controleren of leaserijders zich wel aan de regels houden. Leaserijders die geen bijtelling betalen, mogen maar 500 kilometers privé rijden.
De Belastingdienst bevraagt de bedrijven niet langer en heeft de gegevens die het al had opgevraagd verwijderd. Daarbij speelt mee dat de opgevraagde gegevens eigenlijk van weinig nut waren. Volgens directeur Blokpoel was het opvragen van de data daarom niet proportioneel.
Bevoegdheden fiscus
De Nederlandse Belastingdienst heeft veel bevoegdheden om data op te vragen en gebruikt die ook. De fiscus combineert bestanden van overheden en zoekt met geautomatiseerde systemen naar ongeregeldheden, die op belastingfraude kunnen wijzen. Individueel hebben ambtenaren van de Belastingdienst bovendien veel ruimte om zelf data op te vragen. De beslissing om parkeergegevens te vorderen, was het werk van één ambtenaar.