Een werknemer werkt in deeltijd bij zijn werkgever en heeft gekozen om op maandagen vrij te zijn. De werknemer is van mening ongelijk behandeld te worden nu hij niet wordt gecompenseerd voor de feestdagen die vaak op maandagen vallen. De Commissie Gelijke Behandeling is het met de werknemer eens.

In het personeelshandboek zijn dagen opgenomen waarop werknemers vrij zijn. Ook is bepaald dat geen compensatie wordt gegeven aan werknemers die op die dagen toch al vrij zouden zijn. De werknemer die niet op maandagen werkt is van mening dat daarmee een verboden onderscheid naar arbeidsduur wordt gemaakt. Deeltijders zouden gezien de regeling in vergelijking met voltijders worden benadeeld.

 

Ongelijke behandeling

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) constateert dat in ieder geval Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag altijd op maandag vallen en dat de desbetreffende werknemer van deze feestdag niet profiteert. Uit een berekening van de CGB blijkt dat een voltijder gemiddeld 7,6 erkende feestdag per jaar vrij heeft. Een werknemer die 80 % werkt, zou pro rata 6,1 erkende feestdag per jaar vrij moeten zijn. De desbetreffende werknemer heeft per jaar slechts 4,9 erkende feestdag vrij. De CGB is van oordeel dat sprake is van benadeling.

 

Commissie Gelijke Behandeling, 12 augustus 2011, oordeel 2011-127

 

Tip

Door een jaarurensysteem te hanteren zijn de feestdagen naar rato verdisconteerd, zodat werknemers naar rato van de arbeidsomvang een gelijk aantal uren werken, ongeacht op welke werkdag een feestdag valt.