Ga het gewoon doen, laat het gebeuren, adviseert Henk Bot, programmamanager sociale innovatie bij Achmea, over het Nieuwe Werken in het decembernummer van HRpraktijk Magazine.”Ga je er lang op navelstaren dan is er altijd wel een reden om het niet te doen.” Het past ook niet bij het Nieuwe Werken: beleid willen maken, een proces beheersen, een doel minutieus uitstippelen. Bot: “Je gaat in de richting van een nieuwe organisatie waarin medewerkers zich senang voelen en leidinggevenden met de nieuwe situatie weten om te gaan.”
Achmea is een van de pioniers van het Nieuwe Werken. Het is een diffuus begrip dat staat voor flexwerken, individuele zeggenschap en leidinggeven op afstand. Het doel: effectievere samenwerking, los van tijd en plaats, onafhankelijker, en meer verantwoordelijkheid voor medewerkers.
Controle loslaten
De crux van het Nieuwe Werken is dat leidinggevenden de controle loslaten en dat is meteen ook de grootste sta-in-de-weg. In de praktijk blijkt het lastig te zijn met werkgevers afspraken te maken over meer zeggenschap en vrijheid van werknemers. Dit komt omdat veelal leiding wordt gegeven volgens het oude Angelsaksische model voor industriële productiebedrijven. Wat neerkomt op: sturen van bovenaf, een strakke regie en niet aflatende controle.
Jan de Leede, oud-TNO-onderzoeker Arbeid, directeur van Modern Workx en docent HRM aan de Universiteit Twente beaamt dat de managers het eng vinden oude structuren en denkwijzen te moeten loslaten. De grootste angst is dat de productiviteit omlaag gaat. “Uit onderzoek blijkt dat dit niet terecht is. Thuiswerkers werken – wellicht ook uit een soort bewijsdrang – harder. Feitelijk hebben managers niet te klagen, maar dat is rationeel. Ze moeten het eerst ervaren.”
Wat doet ú aan het Nieuwe Werken?
Graag horen we van u wat u al doet aan het Nieuwe Werken. Of wat u denkt te gaan doen. Welke knelpunten u daarbij ervaart of verwacht. Laat het ons weten via onderstaande reactiemogelijkheid.
Ter inspiratie een filmpje over het Nieuwe Werken op YouTube.