Het Gerechtshof Arnhem vindt van wel. Er is geen contractueel wijzigingsbeding van toepassing. De rechter toetst dan aan de hand van goed werkgever- en werknemerschap. In de eerste plaats moet de ‘goede werkgever’ daarbij een goede aanleiding hebben voor het wijzigingsvoorstel, en dat voorstel moet redelijk zijn. Ten tweede moet worden bekeken of aanvaarding van het voorstel in redelijkheid van de werknemer kan worden gevergd.
Vrijheid van bedrijfsvoering
De wijziging is in dit geval nodig voor een hogere bezettingsgraad van de vrachtwagens. Zo kan worden bespaard op onkostenvergoeding voor reistijd. Bovendien is de wijziging nodig omdat de grootste opdrachtgever niet meer wil dat de vrachtwagens onbeheerd gestald worden. In zijn algemeenheid erkent het hof de vrijheid van de werkgever wat betreft de wijze van bedrijfsvoering. Daarbinnen vindt het hof dat deze redenen een voldoende en redelijk belang zijn om de wijziging voor te stellen. Bij die wijziging had de werkgever een overgangsregeling van één jaar voorgesteld waarin hij de extra reistijd en reiskosten compenseert. Hiermee komt de werkgever, volgens het hof, voldoende tegemoet aan de belangen van de werknemer. Van de werknemer mag dus in redelijkheid worden gevraagd met de standplaatswijziging in te stemmen.
Tip
Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden vergt van de werkgever goede (bedrijfsmatige) argumenten, een redelijk voorstel aan de werknemer en vaak een overgangs- of compensatieregeling. De toetsing van de redelijkheid van de gewenste wijziging lijkt lichter als in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding is opgenomen.
Gerechtshof Arnhem 22 maart 2011, LJN: BP8529