Een wijzigingsbeding hoeft niet altijd expliciet te worden afgesproken met de werknemer, of in de individuele arbeidsovereenkomst opgenomen te worden.

Bij de overname van VNU Dagbladengroep door Koninklijke Wegener N.V. worden afspraken gemaakt over arbeidsvoorwaarden van VNU-werknemers, waaronder de winstdelingsregeling. In die winstdelingsregeling is opgenomen dat wijziging hiervan met instemming van de centrale ondernemingsraad mogelijk is. Van die bevoegdheid wordt gebruik gemaakt als blijkt dat het netto bedrijfsresultaat van Wegener na 2000 is gedaald en soms zelfs negatief was.

 

Wijzigen arbeidsvoorwaarden

De werknemers hebben niet ingestemd met deze wijziging van de winstdelingsregeling en starten een gerechtelijke procedure. De wet bepaalt dat de werkgever slechts arbeidsvoorwaarden kan wijzigen, indien er onder andere een schriftelijk beding is die hem die bevoegdheid geeft. In het onderhavige geval was het de vraag of er een dergelijk schriftelijk beding is.

 

De Hoge Raad heeft onder andere de vraag beantwoord of slechts van een wijzigingsbeding sprake is wanneer een dergelijk beding schriftelijk in de individuele arbeidsovereenkomst met de werknemer zelf is overeengekomen. De wet stelt niet de eis dat het beding ook moet zijn vastgelegd in de individuele arbeidsovereenkomst of de uitdrukkelijke instemming van de individuele werknemer nodig is. Met de incorporatie van de winstdelingsregeling in de arbeidsovereenkomst is voldoende tegemoetgekomen aan de eisen van rechtszekerheid en kenbaarheid voor de werknemer. Met het oog op de bescherming van de rechten en belangen van de werknemer die door de wijziging kunnen worden aangetast, is geen extra waarborgen vereist. Deze bescherming zit voldoende in het artikel. Bovendien is het beding ter wijziging van de winstdelingsregeling onderworpen aan het instemmingsrecht van de centrale ondernemingsraad.

 

Hoge Raad 18 maart 2011, LJN BO 9570 

                       

Tip

De rol van de ondernemingsraad wordt door de Hoge Raad als een argument gegeven dat de werknemer toch bescherming geniet. Voor de ondernemingsraad is het dus zaak om goed te beseffen waar hij al dan niet mee instemt en welke gevolgen dit mogelijk voor individuele werknemers ten gevolg kan hebben.