De Europese Commissie (EC) heeft kenbaar gemaakt dat de huidige invulling van het per 1 januari 2012 ingevoerde 150 km-criterium voor de 30 procent regeling in strijd is met het vrije verkeer van werknemers.

Aanleiding hiervoor zijn de twee prejudiciële vragen met betrekking tot de 30 procentregeling die de Hoge Raad vorig jaar aan het EU-Hof van Justitie heeft gesteld. Op grond van deze regeling kunnen uit het buitenland geworven werknemers onder voorwaarden een forfaitaire onbelaste vergoeding ontvangen, ter grootte van 30 procent van hun loon. Sinds 1 januari 2012 geldt onder meer de voorwaarde dat een werknemer alleen kwalificeert voor deze regeling als hij meer dan twee derde van de periode van 24 maanden voorafgaand aan de aanvang van de tewerkstelling in Nederland woonachtig was op een afstand van meer dan 150 kilometer van de grens van Nederland. De Hoge Raad heeft het EU-Hof gevraagd of deze triviale voorwaarde rechtsgeldig is.

Europese Commissie

De EC, die adviezen uitbrengt aan het EU-Hof van Justitie, heeft nu hieromtrent een reactie gegeven. De EC is van mening dat de Nederlandse regeling een door artikel 45 VwEU verboden belemmering van het vrije verkeer van werknemers vormt door het belastingvoordeel te onthouden aan ingekomen werknemers die op een afstand van minder dan 150 km ‘in vogelvlucht’ van de Nederlandse grens wonen en het voordeel wel toe te kennen aan ingekomen werknemers van wie de woonplaats op meer dan 150 km van de Nederlandse grens ligt. Het verschil in behandeling tussen werknemers die meer of minder van de Nederlandse grens hebben gewoond is volgens de EC een beperking van de verkeersvrijheid. En deze kan volgens de EC niet worden gerechtvaardigd met het argument van de Nederlandse overheid er belastingontwijking mee te willen bestrijden.

Tip

Fiscalisten adviseren werkgevers, die bij de aanvraag van een 30 procent-beschikking met een afwijzing worden geconfronteerd omdat de werknemer niet aan deze voorwaarde voldoet, bezwaar aan te tekenen tegen die afwijzing. Werkgevers die nog geen verzoek om toepassing van de 30 procent-regeling hebben gedaan, worden geadviseerd een pro-forma verzoek in te dienen.

Let op

Nu is eerst nog het EU-Hof van Justitie aan zet. En vervolgens de Hoge Raad.

Seminar: Wet Modern Migratiebeleid en Wet Arbeid Vreemdelingen

Alle regels & procedures bij het aannemen van buitenlandse werknemers

De praktijk leert dat de procedures voor het legaal in Nederland kunnen werken en wonen voor buitenlandse werknemers en hun werkgevers complex zijn. Daarom krijgt u in dit seminar uitgebreide informatie over het toepassen van de wet modern migratiebeleid en de wet arbeid vreemdelingen. Meer informatie