“Hoe zit het met jullie reisgedrag. Hoe duurzaam is dat?”, vroeg ik. “Nooit naar gekeken”, zei hij. Hij liet ons een mobiliteitsanalyse uitvoeren.
Het bedrijf is gevestigd in het hartje Rotterdam en prima bereikbaar met fiets, tram, metro en bus. Het reisgedrag bleek niet zo duurzaam te zijn:
- 85 procent van de medewerkers reist met de auto naar het werk;
- 10 procent komt op de fiets;
- Bijna niemand reist met het openbaar vervoer.
Hoe kan dat nou?
Van oudsher kwam iedereen met de auto naar het werk. De zaken gingen goed. Er kwam een leaseregeling. Er werden parkeerplekken gehuurd. Toen dat niet voldoende was, werden parkeervergunningen gekocht bij de gemeente. Duurzaamheid was vooral iets waar zijn klanten mee bezig waren. Daar was de directeur in meegegaan. Daar had hij zijn dienstverlening op aangepast. Dat je reisgedrag ook kunt verduurzamen, was nieuw voor hem.
Het begon bij hem te dagen dat duurzaamheid ook wel eens van belang kon zijn voor zijn eigen organisatie. Natuurlijk was hij gevoelig voor onze ‘practice what you preach’ boodschap. De kosten gaven echter de doorslag. Toen duidelijk werd dat duurzaam reizen, kosten kan besparen was hij om. Hij vroeg zijn HR-manager om het verder uit te zoeken.
Nou kun je op allerlei manieren kosten besparen op mobiliteit: kleinere auto’s kopen, zuiniger gaan rijden, elektrisch gaan rijden, meer thuis werken, carpoolen, met openbaar vervoer reizen. Maar wat dacht je van fietsen? Een leuk tooltje om de benefits van fietsen naar het werk inzichtelijk te maken is de fietscalculator. De fietscalculator laat zien hoeveel het scheelt als bijvoorbeeld 5 procent van je medewerkers met de fiets naar het werk gaat ipv met de auto. Die benefits zitten in minder verzuim, minder parkeerbehoefte en minder autokosten. Je kunt zelf de cijfers voor jouw bedrijf invoeren en zo achterhalen wat jouw besparingspotentieel is.