Werkgevers kunnen niet eenzijdig de min-uren verrekenen met vakantie-uren, daarvoor hebben ze de instemming van werknemers nodig. Daniëlle Wiek, bestuurder van FNV Handel voor de winkels vindt het een belangrijke overwinning voor werknemers in de gehele winkelstraat. “Wat Douglas kan, dat kunnen andere ketens ook. Wij zien namelijk dat ook winkels als Wibra, Blokker en Bristol de rekening van de crisis – in uren – bij hun mensen neerleggen. Als werknemers hier massaal tegen in opstand willen komen dan steunen wij hen.”
Flexibele urensaldo op nul
Tijdens de lockdown bouwden alle medewerkers van de parfumerieketen zes min-uren per week op. Eind maart zette de winkelketen het uitstaande flexibele urensaldo – het saldo van de min- en plusuren die een medewerker tot maximaal twaalf maanden kan opbouwen – op nul. En bracht bij al haar medewerkers uren in mindering op hun verlofsaldo.
Eenzijdige verrekening
De werknemers tekenden na overleg met de vakbond protest aan en hielden vast aan hun recht om niet in te stemmen met het verrekenen van uren. De eenzijdige verrekening was fout erkent Douglas en herstelt de verrekening voor iedereen die daar niet mee heeft ingestemd.
Lees ook:
Stuwmeer aan min-uren. Wie betaalt de rekening?
Vanaf 11 april gaat de Bijenkorf plus- en min-uren weer bijhouden